Madrid

L'Audiència diu que Casamitjana guarda a Andorra 300.000 euros sense declarar

L'Audiència Nacional sosté que l'empresari imputat en l'"operació Pretòria" Lluís Casamitjana podria tenir uns 300.000 euros a Andorra que no hauria declarat a Hisenda i que procedirien de "les il·lícites activitats empresarials a les quals pel que sembla es dedica". Així es revela a l'acta en la qual la secció quarta de la sala penal rebutja el recurs de l'empresari contra la fiança de 500.000 euros imposada pel jutge Baltasar Garzón, que li va imputar els delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i un altre de frau fiscal.

Actualitzat
Casamitjana "disposa d'una important quantitat pròxima als 300.000 euros fora d'Espanya, concretament a Andorra, que no ha estat declarada a Hisenda i que podria procedir de les il·lícites activitats empresarials a les quals pel que sembla es dedica, tot i que el recurrent va negar que tingués diners fora del nostre país", segons consta a l'acta.

Sobre la fiança imposada, la sala indica que la "gens menyspreable expectativa de sostracció a l'acció de la justícia" de Casamitjana supera l'"indubtable arrelament laboral" que ha al·legat la seva defensa, i afegeix que la decisió de Garzón és "adequada, cabal i ponderada".

Tot això, destaca la sala, "tenint en compte les seves activitats econòmiques i la seva relació amb persones que podrien ajudar a la seva fugida, sense que pugui obviar-se que se li imputa la possible perpetració dels quatre delictes esmentats, castigats individualment amb penes privatives de llibertat de fins a sis anys".

Segons l'acta, ni la carència d'antecedents penals de Casamitjana -propietari de les immobiliàries Espais Promocions Immobiliàries Epi S.A. i Promotora Catalunya Mediterrània Procam S.L.-, ni el seu "caràcter d'actiu empresari", ni tenir un domicili conegut, són motius per modificar la fiança.

Dilluns passat, Garzón va decretar llibertat sota fiança d'un milió d'euros per als exalts càrrecs dels governs de CiU en la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, els quals segons el magistrat usaven els seus contactes amb organismes oficials per facilitar els projectes empresarials de Casamitjana, que els pagava comissions a través d'Espais, que després blanquejaven.

El tribunal recorda que els delictes imputats per Garzón s'emmarquen en el desenvolupament que Casamitjana realitzava a través de les seves empreses "tendents a aconseguir modificacions dels plans d'ordenació urbana" per a la qual cosa aprofitava "els càrrecs institucionals i els contactes polítics i empresarials" dels membres de la suposada trama.

En concret, la sala recorda que les immobiliàries propietat de Casamitjana van ser les compradores d'un solar requalificat situat als voltants del port esportiu de Badalona, una de les localitats barcelonines en les quals, amb Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres, operava la trama. Per a aquesta adquisició, afegeix l'acte, "suposadament van intercedir abonaments irregulars a altres membres de la trama, que van rebre també comissions en altres projectes posteriors" de Casamitjana.

Aquesta resolució és la primera que adopta la sala penal de l'Audiència Nacional sobre la investigació de l'"operació Pretòria", que s'ha de pronunciar també sobre els recursos del suposat capitost de la trama, l'exdiputat del PSC Luis García, i de l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, els únics dos imputats que segueixen a la presó incondicional.

Anar al contingut