El propietari del macrobordell de la Jonquera, José Moreno, amb els seus socis (Foto: ACN)
El propietari del macrobordell de la Jonquera, José Moreno, amb els seus socis (Foto: ACN)
Girona

L'Audiència de Girona condemna a tres anys de presó el propietari del macroprostíbul de la Jonquera

El cas que va fer seure a la banqueta dels acusats José Moreno, juntament amb sis imputats més, es remunta al 2008. El fiscal l'acusava de liderar una xarxa per portar noies del Brasil i fer-les prostituir-se en dos locals de la seva propietat, l'Eclipse de Mont-ras i l'Edén de Melianta (avui tancat). Tot i que Moreno s'enfrontava amb dotze anys de presó, la sentència finalment només l'ha condemnat a tres per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. El tribunal l'ha absolt dels càrrecs de prostitució perquè no s'ha pogut provar que, tant ell com els seus socis, obliguessin les noies a practicar sexe.

RedaccióActualitzat
José Moreno va ser detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb el tràfic de persones, prostitució i blanqueig de diners. A les comarques gironines va regentar dos bordells fins al 2010, i durant anys va batallar amb l'Ajuntament de la Jonquera per muntar un macroprostíbul a la població. Tot i que el consistori va denegar a Moreno la llicència el 2005, al final va haver d'acabar cedint, perquè una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va autoritzar l'obertura del local.

El macrobordell, amb capacitat per 150 dones, batejat com a "Paradise", obria les portes al sexe de pagament el desembre del 2010 amb una inversió de tres milions d'euros.

Abans del "Paradise"

Però el cas que aquest febrer va portar Moreno a la banqueta dels acusats i que es remunta al 2008, no tenia relació amb el "Paradise", sinó amb l'"Edén" i l'"Eclipse". El fiscal l'acusava d'haver liderat una xarxa de proxenetes que es dedicava a portar noies del Brasil i les feia prostituir-se en aquests dos locals.

Moreno s'enfrontava amb una pena de 12 anys de presó, però no estava sol en el procés. Juntament amb ell, també hi havia imputats cinc homes i una dona, que el fiscal considerava els seus sequaços en tot l'afer. Sobre tots ells, pesaven càrrecs per un delicte continuat relatiu a la prostitució i un altre contra els drets dels ciutadans estrangers comès amb ànim de lucre.

A més, a un altre dels imputats, Ceferino Valero, el ministeri públic també li imputava un delicte de tinença il·lícita d'armes.

"Tinc un prostíbul, no un restaurant"

Durant el judici, José Moreno no va negar a què es dedicava, però sí va intentar desmuntar tots els arguments de l'acusació. "Tinc un prostíbul, no un restaurant", va dir. En cap cas, però, segons va assegurar, va obligar les noies a pagar deutes desorbitats o bé a fer-les treballar sota amenaces.

Ara, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha sentenciat el cas. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, absol Moreno del delicte relatiu a la prostitució, perquè no s'ha demostrat que l'acusat forcés les noies a practicar sexe o les hi coaccionés, però el condemna a tres anys de presó per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

El motiu és que, tot i que les noies constaven com a cambreres dels locals, en realitat es  prostituïen. Juntament amb Moreno, la sentència també condemna tres dels altres acusats pel mateix delicte. En aquest cas, però, a ells els imposa una pena de dos anys, perquè considera que  era Moreno qui movia els fils del negoci.

Aquests altres condemnats són Ceferino Valero, José Manuel Caeiro i Thirce Adriana Rodrigues da Silva.
Anar al contingut