Berga

L'Audiència de Barcelona reobre la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós

Benet Salellas, advocat de l'alcaldessa, diu que molt probablement no anirà a declarar de manera voluntària, per reforçar el "component de dignitat dels càrrecs electes"

RedaccióActualitzat

L'Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio".

El cas s'havia arxivat perquè els jutjats de Berga no van apreciar delicte, però la fiscalia va recórrer la decisió.

A Montse Venturós, de la CUP, la van detenir el 4 de novembre del 2016 per haver-se negat a anar a declarar en relació amb l'estelada que va estar penjada al balcó de l'ajuntament coincidint amb períodes electorals. Venturós havia plantat el jutge en dues ocasions. La bandera la va tenir penjada durant les jornades del 27 de setembre del 2015 (eleccions al Parlament) i del 20 de desembre del 2015 (eleccions al Congrés). La investigaven per un presumpte delicte electoral i per desobediència a l'autoritat.

L'1 de març, el jutjat d'instrucció número 1 de Berga va acordar arxivar la causa contra l'alcaldessa. El jutge que instruïa la causa va considerar que "no es pot entendre que l'exhibició a la façana de l'ajuntament de Berga d'una bandera estelada sigui realment un acte de propaganda", ja que, a més, es recorda en la resolució, l'independentisme a Catalunya "no és una opció política atribuïble a una sola candidatura", sinó a diverses.

Però la fiscalia va recórrer l'arxivament de la causa i, ara, l'Audiència Provincial troba motius per reobrir-la.  

Per l'advocat de Venturós i diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, "es demostra de nou la profunda politització de la justícia espanyola i com el dret i les instàncies judicials són el principal ariet contra el moviment independentista i la voluntat democràtica d'aquest poble". L'advocat diu que l'alcaldessa de Berga no anirà de manera voluntària a declarar davant l'Audiència.

"Probablement no acudirem a declarar voluntàriament. Hi ha un component de dignitat dels nostres càrrecs electes que volem reforçar."

Per Salellas, aquest cas demostra que a la justícia hi ha arguments per a totes bandes, perquè un jutge ha considerat que mantenir l'estelada a l'ajuntament no és delicte i, en canvi, hi ha altres estaments judicials superiors que consideren que sí que ho és.

"El jutge de Berga aplica un criteri independent i diu que la política ha de quedar fora dels tribunals, i quan la fiscalia porta això a un òrgan superior, a l'Audiència Provincial de Barcelona, allà diuen: 'No, no, aquí s'ha de escarmentar el personal, perquè no pot ser que l'independentisme continuï creixent.'"

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut