Seu del PP al carrer Génova de Madrid (EFE)
Seu del PP al carrer Génova de Madrid (EFE)
Madrid

L'Audiència canvia el tribunal que jutjarà el presumpte finançament il·legal del PP

S'ha apartat un dels jutges que van forçar el testimoni del president espanyol, Mariano Rajoy, en la primera part del cas Gürtel

RedaccióActualitzat

Julio de Diego, un dels dos magistrats que van forçar que Rajoy testifiqués pel cas dels papers de Bárcenas, ha estat apartat del tribunal que jutjarà el cas Gürtel de presumpte finançament il·legal del PP. La sala de govern de l'Audiència Nacional ha decidit canviar la composició del tribunal per unanimitat i a última hora.

Ho ha aprovat la presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional, Concepción Espejel. És la mateixa jutge que va ser recusada per jutjar el cas Gürtel i la caixa B del PP per la seva afinitat amb el partit.

També ha quedat fora de la causa Ángel Hurtado, president del tribunal. Aquests canvis són fruit d'una modificació en les normes de repartiment de magistrats que va aprovar l'Audiència Nacional el novembre passat, presentades per la nova presidenta de la Secció Segona, María José Rodríguez Duplá.

L'únic dels tres magistrats que seguirà jutjant Gürtel serà el progressista José Ricardo de Prada. A aquest se li uniran els conservadors Rodríguez Duplá i Juan Pablo González, que va ser vocal del Consell General del Poder Judicial a proposta del Partit Popular, i que ara serà el jutge ponent del cas.

"Casos d'especial sensibilitat"

Julio de Diego i José Ricardo de Prada van presentar un recurs sense èxit contra la decisió de modificar el tribunal. Al·legaven que es respectés la seva composició quan portaven "casos d'especial sensibilitat", com és el de la suposada caixa B del PP.

Al recurs no s'hi va sumar Hurtado, magistrat que es va oposar a la citació de Rajoy, igual que la Fiscalia Anticorrupció, i que també ha estat apartat.

 

La Sala de Govern de l'Audiència va considerar que la queixa no és "admissible" ja que la llei no recull la distinció entre "causes d'especial sensibilitat i les que no ho són".

Justifiquen, a més, que la composició de les seccions ha de variar necessàriament amb el temps, a causa, per exemple, de noves incorporacions, com ha estat el cas. Subratllen també que els tribunals s'han d'anar recomponent perquè, si no, "es petrificarien i es faria impossible un repartiment equilibrat".

La data per a  la celebració del judici encara no s'ha concretat, ja que la causa encara s'està instruint. Fa dues setmanes va quedar vista per a sentència la primera etapa de la trama Gürtel.

Catalá critica "una vegada més" que es qüestioni la independència judicial

El govern espanyol ha rebutjat estar darrere de la decisió d'apartar del judici un dels jutges que va forçar que Rajoy testifiqués. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha demanat deixar de "generar sospites infundades" i ha recalcat que es tracta d'una decisió d'organització del treball que cal respectar:

"Però, com hauria de ser-hi darrera (el govern)? Com és possible? Expliqu'm com és possible que el govern li digui a la sala de govern de l'Audiència Nacional, formada per un alt nombre de jutges, el que ha de fer. És impossible".

 

Crítiques del PSOE als canvis del tribunal

El PSOE considera que la decisió de la presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional és sorprenent. Robles creu que el magistrat Juan Pablo González, que redactarà la sentència, podria ser tan recusable com ho va ser en el seu moment Concepción Espejel, apartada dels judicis de la Gürtel.

 

La portaveu del grup socialista al Congrés, Margarita Robles, ha criticat els canvis:

"Que la senyora Espejel, que té tot el meu respecte professional, però que en el seu moment va acceptar la recusació que s'havia formulat respecte a ella per participar en el judici del cas Gürtel, sigui ara ella qui proposi unes noves normes de repartiment per canviar uns magistrats que han actuat amb absolut rigor i imparcialitat, és absolutament preocupant per a l'Administració de Justícia".

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut