Madrid

L'atur baixa a l'abril en 24.000 persones i cau per primera vegada des del juliol del 2009

El Primer de Maig, Dia del Treball, ha acabat amb una dada positiva per al mercat laboral perquè, segons les dades avançades pel govern espanyol, per primera vegada en nou mesos s'ha aturat la tendència de destrucció de llocs de feina. Les xifres, que es faran oficials el dia 4, certifiquen que l'atur ha baixat a l'abril en 24.000 persones, situació que no es donava des del mes de juliol passat. Aquesta dada positiva contrasta amb les que ha publicat l'EPA sobre el trimestre del 2010 i en les què s'indica que la taxa de l'atur es va inflar per sobre del 20%.

Actualitzat
Pressionat per uns índexs econòmics que no són gaire positius, el govern espanyol ha donat un cop d'efecte. A última hora del Primer de Maig, després de les manifestacions sindicals, ha filtrat per sorpresa les dades de l'atur del mes d'abril, tres dies abans de la data en què les havia de fer públiques. Segons aquestes dades, per primera vegada en nou mesos es trenca la tendència de destrucció d'ocupació.

L'atur registrat en els Serveis Públics d'Ocupació ha reculat en 24.000 persones durant el mes d'abril, el que suposa la primera caiguda des del juliol de 2009. La dada és especialment positiva si es compara amb la de l'abril del 2009, quan l'atur va créixer en 39.478 persones. Aquest dissabte el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha subratllat que la dada de l'atur sobre l'últim mes, que enceta el segon trimestre de l'any, seria "bona".

L'aturada de la destrucció de l'ocupació és coherent amb els últims pronòstics del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la ministra d'Economia, Elena Salgado, que auguraven una millora de les xifres d'ocupació en l'inici del segon trimestre de l'any i que s'ha materialitzat a l'abril.

Altres càlculs menys positius

Amb tot, la dada de l'atur contrasta amb la de l'EPA, l'Enquesta de Població Activa, elaborada per l'Institut Nacional Estadística (INE) amb una metodologia diferent, que ha publicat que el primer trimestre del 2010 la desocupació va augmentar en 286.200 persones a tot l'Estat i es va situar en una taxa del 20,05% al conjunt de l'estat espanyol, fregant el 18% a Catalunya

La xifra és lleugerament diferent, ja que els mecanismes de càlcul no són els mateixos. Curiosament les dades de l'EPA també es van saber dies abans del previst perquè les van penjar per equivocació al web de l'INE.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut