Madrid

L'atur augmenta el mes de juliol un 3,39% a Catalunya i se situa en 321.964 persones

El nombre de persones sense feina va pujar en 10.542 el mes de juliol a Catalunya. Un increment del 3,39% respecte al mes de juny i una pujada acumulada en l'últim any del 26%. El nombre d'aturats a Catalunya se situa en 321.964 persones. A Espanya s'han registrat 36.492 nous aturats, xifra que situa el nombre global d'aturats a l'estat espanyol en 2.426.916, la més alta des del 1998, segons dades del Ministeri de Treball i Immigració publicades aquest dilluns.

Actualitzat

Aquesta és la quarta pujada consecutiva i representa una pujada acumulada del 23,1%. L'augment del nombre d'aturats en el mes de juliol és vuit vegades superior al registrat el juliol de 2007. Històricament, l'atur només ha apujat en el mes de juliol en tres ocasions, el 2005 (14.557), el 2007 (4.469) i el 2008. I si mantenim la perspectiva històrica hi ha una altra dada molt destacable: des del mes d'abril de l'any 1998 no s'havien registrat xifres d'aturats tan elevades.

Aquestes dades reflecteixen la crisi que està vivint el sector de la construcció, on s'han registrat 20.301 aturats més, la qual cosa representa una augment del 5,4%. Darrere de la construcció, els segueix el sector serveis amb 12.515 persones més sense feina, per culpa de la rescissió de contractes coincidint amb la temporada d'estiu. Altres sectors que engreixen el sac d'aturats són els de la indústria, amb 4.923, i l'agricultura, amb 10.333 nous aturats. Per sexes, la majoria dels nous aturats, 3.684, són homes, i també majoritàriament provinents del sector de la construcció. Per comunitats, Catalunya és la que ha registrat el nombre més elevat d'inscripcions en l'atur, seguida d'Andalusia.

El govern espanyol atribueix la mala evolució de l'atur al context econòmic, però també al fort augment de la població activa. I és que no es creen prou llocs de treball per absorbir el gran nombre de persones que s'incorporen al mercat laboral.

Reaccions


La secretària general de Treball, Maravillas Rojo, ha reconegut, en un comunicat, que aquestes dades són "molt preocupants" i ha manifestat que, tot i que es continua creant treball, aquest no pot assumir el creixement de la població en disposició per treballar.

Sobre aquestes dades el vicepresident segon del govern i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha reconegut que la xifra és "dolenta" però que el govern ha de mantenir l'objectiu de "plena ocupació", tot i que en les condicions actuals, serà "més difícil aconseguir-ho". Solbes ha indicat que la "realitat econòmica és la que és" i que factors com la pujada del preu del petroli o la dels tipus d'interès també afecten la creació de treball.

El director del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Joan Josep Berbel, ha tret ferro a la dada i ha recordat que juliol és un mes en què tradicionalment augmenta la taxa de l'atur pel descens de la construcció i els serveis educatius. Berbel ha afegit que el govern està impulsant diverses mesures per reactivar l'economia, com ara cursos gratuïts i una atenció més personalitzada als desocupats.

Els sindicats també s'han mostrat preocupats per les dades de l'atur. CCOO de Catalunya ha relacionat l'increment de l'atur amb la rescissió de contractes a l'estiu en el sector serveis –que suposa un 57% dels nous desocupats, segons el sindicat. El sindicat ha qualificat aquest fet de "frau en la contractació" i ha instat la Generalitat a lluitar contra aquesta pràcitca i apostar per un canvi urgent en les polítiques actives d'ocupació. De la seva banda, UGT ha reclamat al govern català més rapidesa amb els protocols de recol·locació. Segons el sindicat, moltes de les incorporacions a les llistes d'atur s'han produït pel tancament d'empreses durant l'estiu.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut