Barcelona

L'atenció domiciliària a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica redueix a la meitat els reingressos hospitalaris

Un estudi de l'Hospital Clínic en col·laboració amb un hospital de Bèlgica conclou que els pacients que tenen la malaltia pulmonar obstructiva crònica, l'MPOC, reaccionen millor al tractament si reben atenció domiciliària. Això ha fet reduir els reingressos hospitalaris d'aquests malalts a més de la meitat, cosa que ha contribuït a descongestionar els serveis d'urgències. L'atenció domiciliària ofereix la visita d'una infermera, atenció telefònica permanent i sessions de formació sobre la malaltia.

Actualitzat
Des de l'any 1998 l'Hospital Clínic de Barcelona ofereix aquesta atenció domiciliària als pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica i ara ha publicat un estudi que conclou que el nombre de reingressos es redueixen a més de la meitat quan s'ha fet aquest tipus de seguiment. Un bon exemple és l'Albert, un pacient de Barcelona que fa quatre anys que es beneficia del programa d'atenció domiciliària i des de llavors no ha tornat a urgències, mentre que abans, hi anava un parell de vegades a l'any i es quedava ingressat a l'hospital entre dues i tres setmanes.

La infermera que l'atén, Lourdes Lozano, del Servei de Pneumologia de l'Hospital Clínic, fa un seguiment de l'estat general del pacient i comprova que segueixi correctament el tractament. A més, el programa també ofereix atenció telefònica permanent i sessions de formació sobre la malaltia, de manera que els pacients sàpiguen identificar els símptomes de risc i com actuar en el cas d'una crisi respiratòria. Els bons resultats obtinguts han portat l'Hospital Clínic a ampliar l'atenció domiciliària a pacients amb insuficiència cardíaca i es plantegen poder-lo oferir en altres afectacions cròniques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut