L'home identificat com a autor de l'atemptat que ha sacsejat Londres
L'home identificat com a autor de l'atemptat que ha sacsejat Londres
Londres

L'atacant de Londres, Khalid Masood, era britànic i tenia connexions amb el jihadisme

La policia, que ha detingut vuit persones en relació amb els fets, ha identificat l'autor com un britànic nascut a Kent i de 52 anys

RedaccióActualitzat

L'autor de l'atac a Londres era de nacionalitat britànica i els serveis secrets sabien que tenia connexions amb l'extremisme jihadista. Ho ha revelat aquest dijous al matí la primera ministra, Theresa May, en una compareixença al Parlament. No ha estat fins a la tarda que la policia de Londres ha identificat l'home com a Khalid Masood, de 52 anys, nascut a Kent. Scotland Yard ha confirmat aquest divendres que el nom de naixement de l'atacant era Adrian Russell.

La policia ha detingut vuit persones en relació amb l'atemptat. Les detencions s'han fet en diversos escorcolls a Birmingham, Londres i altres punts del Regne Unit. Un dels escorcolls ha estat en un pis de Birmingham on, suposadament, vivia l'autor de l'atac. Estat Islàmic s'ha atribuït l'atemptat.

El Parlament britànic ha reprès l'activitat al Palau de Westminster. Els diputats han iniciat la sessió fent un minut de silenci en record de les víctimes i en homenatge al policia apunyalat a l'entrada del Parlament. A pocs metres de Westminster, a la seu de Scotland Yard, agents de la policia també han fet un minut de silenci en honor del company abatut.

 

 

El balanç de víctimes mortals ha augmentat al vespre, després que morís un home de 75 anys que estava ferit greu. Els morts en l'atac són tres civils, un policia i l'atacant, que va ser abatut. Hi ha una trentena de ferits que reben tractament a l'hospital, dels quals n'hi ha set que estan en situació crítica.

Una dona d'origen gallec va morir en l'atemptat. Es tracta d'Aysha Frade, de 43 anys, nascuda a Londres però amb part de la família a Betanzos, a la Corunya. Treballava fent classes de castellà a la capital britànica i, en el recorregut que feia cada dia quan sortia de la feina, l'atacant la va atropellar al pont de Westminster. L'Ajuntament de Betanzos ha decretat tres dies de dol.

Entre els ferits hi ha dotze britànics, quatre sud-coreans, tres francesos, dos romanesos, dos grecs, un alemany, un xinès, un irlandès i un italià.

 

 

"El Regne Unit no té por"

Theresa May ha explicat en la Cambra dels Comuns que l'atemptat va ser una acció terrorista contra la llibertat:

"Va ser un atac contra totes les persones lliures (...) El Regne Unit no té por."

La primera ministra ha avançat que es reforçaran les mesures de seguretat al país però no s'elevarà l'alerta terrorista, que es manté en el segon nivell més alt, ja que de moment no hi ha informació d'Intel·ligència que convidi a pensar en un altre possible atemptat.  

Poc abans, el cap de la unitat antiterrorista de la policia de Londres, Mark Rowley, es manifestava en aquesta línia:

"Continuem creient que l'autor va actuar tot sol i que es va inspirar en el terrorisme internacional. Per ser explícit, en aquests moments, no tenim informació específica sobre noves amenaces per als ciutadans."

Scotland Yard ha identificat l'atacant al Parlament britànic, tot i que no ha dit qui és per no perjudicar la investigació. Un home vestit de negre i amb barba, que va actuar tot sol. Va morir abatut després de l'atropellament múltiple al pont de Westminster i d'apunyalar un policia, a l'exterior del Parlament britànic.

La policia de Londres ha indicat que l'atacant hauria actuat influenciat pel terrorisme internacional i atemptats com el del mercat de Nadal de Berlín o el de l'estiu passat a Niça. La investigació ha continuat durant la nit amb centenars d'agents desplegats i s'ha centrat també a buscar possibles col·laboradors. S'estan interrogant desenes de testimonis i revisant imatges de càmeres de seguretat.

 

 

L'atemptat va passar aquest dimecres, a primera hora de la tarda. Un totterreny gris es va llançar sobre la gent al pont de Westminster i va provocar un atropellament múltiple. Fins i tot una dona, presa pel pànic, es va llançar al Tàmesi.

L'atacant va conduir uns metres més fins a encastar-se contra les tanques del Parlament britànic. Allà va baixar del cotxe i va intentar accedir al perímetre del Parlament. Un dels agents que el custodiaven, Keith Palmer, de 48 anys, va morir apunyalat per l'assaltant. De res no van servir els esforços del diputat conservador Tobias Ellwood i dels equips d'emergències que van intentar salvar-li la vida. L'agressor va ser abatut per la policia. Saben qui és però, de moment, no n'han revelat la identitat.

 


L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha demanat als britànics que "no s'alarmin" i ha assegurat que Londres "continua sent una de les ciutats més segures del món". En aquest sentit, Khan ha destacat la feina de la policia i els serveis d'emergència, "que han demostrat tenir una tremenda valentia en unes circumstàncies extremadament difícils".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut