Bagdad

L'atac aeri nord-americà en un poble al nord de Bagdad desferma la polèmica per la suposada mort de 32 civils

L'última acció de l'exèrcit nord-americà a l'Iraq ha aixecat una nova polèmica. Un bombardeig ha causat una massacre a la província de Salahaddin, al nord de Bagdad. Segons les autoritats locals, els helicòpters nord-americans han mort 32 civils, entre els quals hi ha nens i dones. En canvi, els militars dels estats Units diuen que l'atac l'han dirigit contra una casa on s'amagaven una vintena de suposats membres d'Al-Qaeda. Paral·lelament, tropes britàniques i daneses han fet una batuda en zones pròximes a la ciutat de Bàssora, al sud-est de l'Iraq, on han detingut cinc sospitosos de perpetrar atacs contra forces de la coalició.

Actualitzat

Aquesta matinada, soldats nord-americans amb suport aeri han destruït completament dues cases de la localitat d'Ishaqi, localitat sunnita situada un centenar de quilòmetres al nord de Bagdad i considerada un bastió de la resistència. Segons l'exèrcit nord-americà, vint suposats terroristes d'Al-Qaeda, alguns dels quals havien disparat abans contra una patrulla de soldats, han mort. També afirmen que al lloc dels fets hi han trobat moltes armes.

Però segons l'alcalde de la població, no són terroristes, sinó civils, entre els quals hi hauria set nens i cinc dones. El balanç de morts seria, segons ell, de 32 morts. L'alcalde de la població, Ahmed Amer Alwan, ha fet una crida a totes les organitzacions humanitàries i a tots els homes honorables del món a favor que s'acabin els crims.

Peter Chiarelli, tinent general dels Estats Units ha promès investigar els incidents i ha demanat que es deixi treballar el sistema per saber si les acusacions són versemblants.

També aquesta matinada, les tropes britàniques i daneses que són a Bàssora, al sud de l'Iraq, han fet l'operació de més envergadura des de la invasió. Objectiu: capturar suposats terroristes. Els soldats han entrat en moltes cases i han detingut cinc homes, acusats d'estar relacionats amb assassinats, segrestos i atacs contra l'exèrcit. En l'acció també hi han participat carros de combat, helicòpters i llanxes.

Curiosament, aquestes accions militars de les forces angloamericanes gairebé a la mateixa hora coincideixen amb el revés que han rebut Bush i Blair amb l'informe nord-americà sobre l'Iraq elaborat per una comissió bipartidista. Se'ls demana un canvi d'estratègia si no es vol caure en el caos més absolut i en la desestabilització de tota la zona. Però malgrat reunir-se amb els líders demòcrates del Congrés que li volen fer veure la necessitat del canvi i malgrat rebre pressions des de tots els fronts, George Bush no canvia, de moment.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut