Beirut

L'atac a Qana radicalitza la posició del Líban i dificulta un alto el foc que Israel no veu factible fins d'aquí a 10 dies

El primer pas que ha fet el Líban després del mortífer atac a la ciutat de Qana ha estat cancel·lar la visita que hi havia de fer avui la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice. A continuació, ha demanat un alto el foc sense condicions. Ha estat hores després quan, per primer cop, ha agraït a Hezbollah la seva resistència davant d'Israel. A l'altra bàndol no hi ha hagut tampoc signes de reculada, sinó just el contrari. El primer ministre hebreu ha declarat que no hi ha pressa per declarar cap treva i que, segons la ràdio hebrea, Israel té la intenció de continuar amb les operacions durant entre 10 i 14 dies més. Mentrestant, el Consell de Seguretat de l'ONU celebra una reunió d'urgència.

Actualitzat

El primer ministre libanès, Fouad Siniora, sovint molt en desacord amb Hezbollah, ha agraït per primer cop a la milícia xiïta el seu "sacrifici" per l'esforç de resistència que manté davant Israel. Ho ha dit després de l'atac a Qana, el més mortífer des que es va iniciar la guerra, fa dinou dies, i d'escenificar el trencament de totes les negociacions amb Israel amb la cancel·lació de la visita de Rice prevista per avui. Siniora ha denunciat, textualment, els "criminals de guerra israelians" i diu que "només acceptarà un alto el foc sense condicions". El primer ministre també ha fet una crida al món perquè es deixi de paraules i passi als fets.

Però l'alto el foc no corre cap pressa per a Israel, segons ha manifestat el primer ministre, Ehud Olmert, i segons ha reiterat la ràdio israeliana, que ha explicat que a la trobada d'ahir entre el primer ministre i Condoleezza Rice, Olmert li va traslladar que no enllestiria l'operació fins d'aquí a 10 o 14 dies. Està previst que tots dos mandataris celebrin una altra trobada abans que la cap de la diplomàcia nord-americana marxi cap a Washington.

L'altra protagonista de la reunió a dues bandes, Rice, que ha confirmat que no visitarà Beirut, ha continuat aquest matí els contactes diplomàtics per enviar una força multinacional de pau al Líban. Després de lamentar la mort de civils i demanar a Israel que faci tot el possible per evitar la mort de civils innocents, ha dit que ha arribat l'hora d'aconseguir un alto el foc, però que les parts implicades hi han d'estar d'acord i s'han de complir certes condicions.

El perill que el conflicte s'estengui a altres països continua planant. Mandataris estrangers així ho han advertit. També les declaracions d'algunes autoritats d'Israel no allunyen aquesta possibilitat, com la del ministre de Defensa, Amir Peretz, que ha afirmat que tenen la impressió de combatre "contra una força d'avantguarda de l'Iran", o la de l'exèrcit hebreu, quan ha dit que tot i no tenir ordre d'atacar Síria estan "preparats per a qualsevol eventualitat". El Consell de Seguretat de l'ONU està celebrant una reunió d'urgència per tractar el conflicte. El secretari general, Kofi Annan, ha demanat una condemna.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut