L'asteroide 2014 JO25
L'asteroide 2014 JO25

L'asteroide 2014 JO25, el que més s'acosta a la Terra des del 2004

L'asteroide va ser descobert l'any 2014 i, segons els astrònoms, no suposa cap risc real per al planeta

RedaccióActualitzat

Avui, un asteroide de 650 metres de diàmetre passa a 4,6 distàncies lunars de la Terra. L'asteroide, conegut amb el nom de 2014 JO25, no suposa cap risc real per a la Terra, segons els astrònoms, però està considerat "potencialment perillós" pel Minor Planet Center perquè és més gran del que és habitual.

El 2014 JO25 és l'asteroide d'aquesta mida que més s'apropa a la Terra des de fa 13 anys. L'anterior va ser el 4179 Toutatis, que el setembre del 2014 va passar a 4 distàncies lunars del nostre planeta. L'investigador de l'Institut de Ciències del Cosmos, Josep Manel Carrasco, ha explicat a Catalunya Ràdio que no hi ha risc d'impacte:

"Un objecte d'aquesta mida podria ser perillós si arribés a impactar contra la Terra. Té 650 metres de diàmetre i podria sobreviure a una entrada a l'atmosfera terrestre, però la distància és molt gran, està a gairebé 5 vegades la distància de la Terra amb la Lluna i no hi ha risc d'impacte."

L'asteroide el va descobrir el Mount Lemmon Survey, el maig del 2014, i el diàmetre de la roca espacial el van determinar les observacions de la missió NEOWISE de la NASA després de descobrir-lo. No hi ha encontres futurs coneguts pel 2014 JO25 tan a prop com el de 2017 fins al 2500.

Un asteroide en honor al cantant Freddie Mercury pel seu 70 aniversari

Un altre asteroide s'aproparà a la Terra el 2027

El 2027 se'ns acostarà l'asteroide més perillós dels pròxims anys. El 1999 AN10 és un cos encara més gros, de 800 metres, i passarà a la mateixa distància que hi ha entre la Terra i la Lluna. Carrasco ha explicat què suposen per a la gent aquest tipus de successos:

"Són una amenaça que sabem que hi és, que hi ha cossos que, de tant en tant, s'apropen molt. Algun d'ells podria xocar. El 2013, de fet, va xocar un meteorit contra Rússia, a Txeliàbinsk. Aquest era petit, però si fos de la mida d'aquests que estem parlant doncs podria ser bastant perillós."

Els investigadors consideren que és molt important que s'inverteixi en un programa per intentar desviar o destruir objectes que en el futur puguin suposar un risc real per a la Terra. De fet, la NASA té un projecte d'aquest tipus, però no ha obtingut finançament per part del govern de Donald Trump. Carrasco ha apuntat que "aquest programa d'intentar desviar un asteroide" existeix, però també ha dit que "no és la major prioritat dels governs que volen fer retallades en coses que no tenen una aplicació directa a primer cop d'ull".

Anar al contingut