En la imatge un primer pla del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, agraint el reconeixement. Imatge del 14 de maig de 2017. (horitzontal)
En la imatge un primer pla del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, agraint el reconeixement. Imatge del 14 de maig de 2017. (horitzontal)

L'associació gastronòmica La Xicoia es reactiva per recuperar la cuina i els productes del Pallars Sobirà

ACN Sort.-L'associació gastronòmica La Xicoia vol tornar a començar les activitats amb l'objectiu de recuperar els motius pel que va ser creada, promocionar la cuina pallaresa, recuperar els productes del territori, preservar les receptes tradicionals i exportar tot això a l'exterior. El president de l'entitat, Ramon Aytés, ha senyalat que "hem estat gairebé 5 anys parats, reflexionant que havíem de fer i cap a on volíem anar". En aquest sentit ha afegit que "teníem clar que s'havia de recuperar el sopar d'entrega dels guardons de la Xicoia d'Or per reconèixer a la gent que ajuda a promocionar la cuina del Pallars". I així ha estat, la Xicoia, ha recuperat després de 5 anys el sopar de la Xicoia d'Or on s'han entregat els reconeixements a la trajectòria professional, al producte de l'any, a la promoció pallaresa i al gastrònom de l'any.

El producte local, de temporada i de quilòmetre zero ha estat el gran protagonisme al sopar de La Xicoia, que s'ha celebrat a l'Hotel Pessets de Sort i que ha estat servit pels 21 restaurants que formen l'entitat. Aytés ha remarcat que "la Xicoia ha de ser una eina de promoció de la cuina del país i promoció del producte autòcton i de quilòmetre zero".El president de l'entitat també ha explicat que volen augmentar el seu vessant més docent tot fent tallers i activitats per explicar als joves i infants com es produeixen els productes del Pallars. D'aquesta manera, clou Aytés, "si els joves coneixent com es fan els productes d'aquí serà més fàcil que els apreciïn i els consumeixin".Enguany la Xicoia ha reconegut amb els seus guardons a Maria Julià de la Fonda Farré de Baró per la trajectòria professional; a l'actor Francesc Orella com a gastrònom de l'any; al director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, per la promoció de la cuina pallaresa; a Clara Ferrando, formatgera de Casa Mateu, pel producte de l'any; i s'ha fet especial homenatge a l'actor Carles Canut, padrí de l'Associació.La Xicoia és una associació que va néixer el 2003 per agrupar professionals de la restauració amb l'objectiu de difondre els atractius i les característiques de la cuina del Pallars.

Anar al contingut