Mohamed bin Salman, príncep hereu de l'Aràbia Saudita (Reuters)
Mohamed bin Salman, príncep hereu de l'Aràbia Saudita (Reuters)
Riad

L'assassinat de Jamal Khashoggi posa en dubte el príncep hereu dins la casa dels Saud

Mohammed bin Salman té molts enemics dins la família reial saudita després del seu ascens meteòric, només fa 16 mesos

Joan RouraActualitzat

Un dels interrogants no aclarits encara és el grau d'implicació de la monarquia saudita en la mort del periodista Jamal Khashoggi. Especialment, del totpoderós príncep hereu Mohamed bin Salman. 

Fa 16 mesos es posava en primera línia de successió. El príncep, que semblava humiliar-se en aquesta imatge, de fet, està prenent l'herència al seu cosíabans d'arrestar-lo. Les aparences enganyen. A l'Aràbia Saudita, encara més.
 



D'aquesta manera acumulava més poder que qualsevol hereu anterior i la majoria de reis. Tenia també les carteres de Defensa, Seguretat i Intel·ligència. Els Salman havien fet un arriscat doble salt mortal.

La Casa dels Saud encara ara està governada per un dels 37 fills --sense comptar les filles-- del fundador. A Abdulaziz al-Saud l'han anat succeint 6 germans, fins al rei actual, Salman bin Abdulaziz.
 

 


El següent aspirant al tron ja ha mort, i el vuitè va ser incapacitat. Malgrat tot, fins ara era el fill de l'hereu mort qui aspirava al tron. El segon salt ha estat portar la successió a la línia directa: Mohamed bin Salman, el fill preferit de la dona favorita del rei.
 

 


L'ascens de MBS, com l'anomena per les inicials el seu amic, aliat i gendre de Donald Trump, Jared Kushner, es va fer un mes després que els dos nord-americans viatgessin a Riad en el primer viatge oficial del president. Hi van vendre 110.000 milions de dòlars en armes.
 

 

Era el seu home. Tot era imatge de reforma. Salman 2030, rei del futur. Permetia conduir a les dones, també les deixava anar al futbol. Fins i tot presidia una inèdita funció del Cirque du Soleil a Riad.

Tapat quedava el fracàs al Iemen, on després de decidir intervenir-hi, el 2015, ja han mort més de 10.000 persones.  El país està enfonsat en la pitjor crisi humanitària de l'actualitat.

Notícia relacionada: Save the Children: "La guerra pot acabar amb tota una generació de nens del Iemen"

Finalment ha estat l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat d'Istanbul. MBS passa per ser-ne el principal sospitós. I el dissident col·laborava en "The Washington Post".

L'administració Trump pot encaixar-ho, però els danys causats a la Casa dels Saud sens dubte esperonaran molts enemics que hi té tancats dins.

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaJamal KhashoggiEstats UnitsTrump
Anar al contingut