Enrique Asensi passeja per l'exposició 'Miralls de pedra' amb la seva comissària, Aina Mercader. 20 d'abril de 2018. (Horitzonta…
Enrique Asensi passeja per l'exposició 'Miralls de pedra' amb la seva comissària, Aina Mercader. 20 d'abril de 2018. (Horitzontal)

L'artista valencià Enrique Asensi porta a Montserrat la seva escultura abstracta a la mostra 'Miralls de pedra'

ACN Monistrol de Montserrat.-La Sala Daura del Museu de Montserrat acull, des d'aquest divendres i fins el 7 d'octubre, la mostra 'Miralls de pedra', de l'artista valencià Enrique Asensi. L'exposició està formada per 25 obres, algunes d'elles inèdites, entre escultures de petit i gran format i pintures fetes a la cera. En una entrevista amb l'ACN, el mateix Asensi ha explicat que la majoria de les seves escultures estan pensades per a l'exterior, de manera que ha fet una tria de les obres que tenia en dues dimensions, ja que s'adapten millor a un recinte tancat. L'artista treballa habitualment amb la pedra i l'acer i els barreja per crear "una harmonia". Asensi ha admès que a través de la seva obra no vol transmetre cap missatge concret, sinó que està satisfet si "transmeto alguna cosa a l'espectador". "Li dono l'oportunitat que pensi en si mateix", ha dit. Asensi és d'origen valencià però ha desenvolupat la major part de la seva carrera a Alemanya i, des de fa uns anys, també a Avinyonet del Penedès.

Asensi acostuma a treballar amb ferro 'corten', un material de tonalitats marronoses, que després barreja amb la pedra. Les seves escultures són de formes senzilles i nítides amb l'objectiu d'arribar "a allò que és essencial". De fet, Asensi ha relatat que els espectadors es poden veure reflectits en les mateixes escultures -que es troben recolzades sobre la paret- i aquestes conviden al visitant a "fer una reflexió". Asensi ha escollit el títol de 'Miralls de pedra' per a l'exposició perquè "l'espectador es pot veure reflectit en les obres". A la mostra, però, també es poden veure les pintures amb cera calenta sobre fusta. De fet, a Asensi li agrada dir que més que pintar quadres ell els esculpeix. L'artista fa servir la cera, que defineix com un material fràgil i etern, i la tracta amb eines típiques per treballar l'escultura com ara genivells, destrals o bufadors, que creen uns "talls i ferides" a l'obra. Asensi explica que li agrada fer les pintures com a compensació del treball "tan metòdic" de l'escultura. Asensi es defineix a si mateix com un artista abstracte: "jo no copio ni interpreto la naturalesa ni tampoc les coses reals que veiem. Jo uso materials per parlar i aquestes escultures són les meves paraules d'una forma abstracta". A l'artista valencià tampoc li agrada transmetre cap missatge concret a través de la seva obra perquè creu que no té cap poder per "parlar sobre veritat". Amb tot, Asensi se sent satisfet si transmet "alguna cosa a l'espectador". Enrique Asensi (València, 1950) es va formar a l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles a València. El 1977 es va traslladar a Alemanya, on va descobrir l'escultura abstracta. És en aquest país on ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria i la seva obra ocupa espais públics en diferents ciutats i pobles d'arreu d'Europa. Actualment, però, viu entre la ciutat alemanya de Colònia i Les Gunyoles (a Avinyonet del Penedès). Asensi ha admès que al Penedès va descobrir-hi un entorn "fantàstic" i, per això, hi ha establert també una segona residència i un taller on ha creat un parc d'escultures.

Anar al contingut