Webs del ministeri d'Afers Exteriors i de CataloniaVotes, del Diplocat
Webs del ministeri d'Afers Exteriors i de CataloniaVotes, del Diplocat

L'argumentari del Ministeri d'Exteriors contra l'independentisme català

Els governs català i espanyol es bolquen en documents i webs per donar les respectives versions sobre el conflicte polític i convèncer mitjans i polítics d'arreu del món

RedaccióActualitzat

La batalla per guanyar l'opinió pública internacional és clau en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I per això el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol i el Diplocat elaboren documents per desmuntar o defensar el procés.

Un argumentari que es pot trobar al web del ministeri assegura que l'independentisme català està emparentat amb els moviments populistes, antisistema, ultranacionalistes i supremacistes que han sorgit a Europa i els EUA els últims anys. El document, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, es titula "Mites i falsedats del separatisme català", i es va penjar el 10 d'octubre. El document també es pot trobar a la web d'alguna ambaixada.

Catalunya no és una colònia

Són quatre pàgines on es descriu l'independentisme com un moviment al marge de la llei, discriminatori i que manipula la història. El document arrenca recordant que Catalunya forma part d'Espanya des de fa inc segles, que no és una colònia i que, per tant, segons afirmen, no pot reivindicar el dret a l'autodeterminació. També asseguren que a la manifestació antiindependentista del 8 d'octubre hi van participar "més d'un milió" de catalans:

 

Argumentari del Ministeri d'Afers Exteriors contra el procés by Moderador Noticies Web on Scribd

 

També assegura que el procés secessionista català es basa en l'incompliment de la llei i el menyspreu de la pluralitat política. També denuncia que els partits independentistes no han guanyat mai unes eleccions en vots i argumenta que, per tant, el govern espanyol no té altre remei que defensar la majoria que vol quedar-se a Espanya i a qui l'independentisme vol convertir en estrangers al seu propi país.

Rebaixa el dèficit fiscal

El document també rebat les xifres econòmiques que utilitza l'independentisme. Per exemple, s'afirma que Catalunya és la comunitat autònoma que ha rebut més inversions en infraestructures en un període de 20 anys, entre 1996 i 2015, sense especificar, però, si aquest càlcul té en compte la població, l'aportació al PIB o altres factors relatius.

Així mateix rebat les xifres de dèficit fiscal. Afirma que el de Catalunya és de 9.892 milions d'euros, la meitat del de la comunitat de Madrid. La Generalitat, però, utilitza una altra xifra 14.623 milions, un 7,5% del PIB. I és que cada govern utilitza un sistema diferent per comptabilitzar-ho.

"Consulta pseudodemocràtica"

El document, per cert, nega qualsevol validesa al referèndum de l'1 d'octubre. El defineix com una consulta pseudodemocràtica, assegurant que no hi havia cens i que les meses les componien només partidaris del "sí". A més, afegeix que també les dictadures organitzen referèndums.

I òbviament també hi apareix la llengua: el document denuncia que no hi ha escoles públiques on el castellà sigui llengua vehicular, malgrat que és la llengua de més del 50% de la població, com efectivament va certificar una enquesta de la Generalitat del 2013, i denuncia que s'ignoren les sentències judicials sobre aquest tema.

El Diplocat contraataca

Però també el Diplocat difon documents sobre el procés a través de la web CataloniaVotes. En un to més didàctic, no en format argumentari, hi ha articles que parlen de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez com a presos polítics o que expliquen que Catalunya ha intentat el diàleg amb les institucions centrals de l'Estat fins a 18 vegades sense èxit.

 

ARXIVAT A:
Procés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut