Argentina

L'Argentina celebra les dues primeres bodes gais

Dues parelles gais argentines s'han disputat, per poques hores de diferència, passar a la història com el primer matrimoni homosexual legal del país. Un jubilat i un divorciat del nord de l'Argentina, en una disputada cursa amb un actor i el seu representant de Buenos Aires, han esdevingut el primer matrimoni de persones del mateix sexe. José Luis Navarro, de 54 anys, i Miguel Ángel Calefato, de 65, es van casar a la localitat de Santiago de Frías, a les 7.30 del matí, en una cerimònia discreta i familiar. L'actor Ernesto Larrese i el representant Alexandre Vannelli ho van fer dues hores més tard a la capital argentina.

Actualitzat
Aliens a la promesa de la secretaria de Turisme de la capital de Mèxic, que va oferir una lluna de mel gratuïta en aquest país a la primera parella homosexual que es casés a l'Argentina, Navarro i Calefato no tenen plans per celebrar cap lluna de mel més enllà d'una festa íntima, perquè no són amics de "tradicions imposades per la societat", com els populars viatges de nuvis.

La parella es va conèixer fa 27 anys a la turística ciutat costanera de Mar del Plata, quan José Luis estava casat i Miguel Ángel mantenia una relació amb un altre home. "Tots dos teníem altres parelles, però notàvem una atracció molt forta, que érem l'un per l'altre, que volíem compartir la vida i lluitar junts pel que desitjàvem", ha explicat Navarro, que tot just uns mesos després es va divorciar de la seva dona i se'n va anar a viure amb Calefato, primer a Buenos Aires, ciutat natal del que ara és el seu cònjuge, i posteriorment a Santiago del Estero, al nord del país.

Dues hores després del seu enllaç, Ernesto Larrese i Alexandre Vanelli van ser els primers a casar-se a Buenos Aires en una concorreguda cerimònia en què no van faltar personatges de la faràndula, membres del col·lectiu homosexual, familiars i un bon nombre de periodistes.

La parella, que ha conviscut durant 34 anys, tenia inicialment torn per casar-se el 13 d'agost, però el registre civil va aprovar avançar-ho en compensació per haver rebutjat una sol·licitud de matrimoni que van presentar fa tres anys. "Estic molt emocionat. És un moment tan meravellós. No tinc més que paraules d'agraïment", ha dit Vannelli, de 61 anys, sense poder contenir les llàgrimes.

A "tots els homofòbs els dic que estiguin tranquils, que no passarà res que a ells els perjudiqui, no tenen res a témer. Qualsevol fòbia es cura amb amor. I el que ve és més amor, més igualtat, i això no pot ser més que positiu ", ha afirmat Larrese.

Més de 200 parelles d'homosexuals han demanat hora per contraure matrimoni al país, seguint l'exemple d'aquestes dues que han estrenat avui la llei de matrimoni gai aprovada pel Senat argentí el passat dia 16 i pionera a l'Amèrica Llatina.

Demà, dissabte, tres parelles d'homes, una d'elles formada per dos ciutadans xilens que resideixen al país des de fa catorze anys, contrauran matrimoni en diferents províncies de l'Argentina. Dimarts, el regidor de la nord ciutat argentina de Bella Vista Rody Humano, que es va convertir el 2003 en el primer regidor travesti de l'Argentina, contraurà matrimoni amb el director de Turisme d'aquesta localitat, Joan Carles Lizárraga, en el registre de Tucumán, per ser el primer travesti a casar-se al país.

Abans de la reforma legal, nou parelles s'havien casat al país mitjançant habilitacions judicials, encara que alguns dels enllaços van ser posteriorment anul·lats i estan pendents d'apel·lació. L'aprovació de la llei que reconeix el matrimoni homosexual va estar precedida d'un encès debat polític i social en què l'Església va impulsar una intensa campanya que va incloure mobilitzacions i missatges en els quals va arribar a parlar d'una "guerra de Déu" contra la iniciativa.

Anar al contingut