Buenos Aires

L'Argentina acomiada definitivament el "corralito" una dècada després

La presidenta, Cristina Fernández, ha anunciat el pagament de l'última quota de l'anomenat "Boden 2012", el bo llançat fa una dècada per finançar els ciutadans que es van enganxar els dits amb la crisi, i ha recordat que l'Argentina va poder començar a pagar el deute quan va iniciar el camí del creixement.

RedaccióActualitzat
Desembre del 2001. Enmig d'una profunda recessió econòmica a causa del tipus de canvi fix del peso al dòlar, el govern argentí decideix congelar els dipòsits dels ciutadans després que els argentins comencessin a retirar els estalvis massivament. D'un dia per l'altre es va imposar un "corralito", i a milions d'argentins se'ls prohibeix retirar els seus estalvis del banc. L'executiu d'Eduardo Duhalde, ja al juliol 2002, decideix emetre bons públics, coneguts com "Boden 2012", per finançar les víctimes de la crisi. Gairebé 16 milions d'euros que s'han reemborsat, fins avui. I és que aquest divendres, amb una última quota de 1.700 milions, l'Argentina vol donar per enterrat el "corralito".

La presidenta, Cristina Fernández, ha anunciat el pagament de l'última quota de l'anomenat "Boden 2012", el bo llançat fa una dècada per finançar els ciutadans que es van enganxar els dits amb la crisi, la més greu al país sud-americà des del final de la dictadura.

Fernández ha anunciat la fita com el compliment d'un "cicle històric"; no d'un "mèrit", sinó una "obligació" que, a més, dota l'Argentina d'"immensa independència davant la volatilitat dels mercats". En el seu discurs, la presidenta argentina ha fet referència a Espanya i al president Mariano Rajoy, que, segons ha explicat, li ha reconegut que el deute de l'Estat és de prop del 90% del PIB.

La màxima mandatària ha assegurat que el 2002, en plena crisi, el deute argentí també era del 90%, i que en aquests deu anys ha passat al 8%, i ha reiterat que cal continuar amb aquesta política de desendeutament per "no caure en el que viu el món desenvolupat en una forma dramàtica i que també ens està afectant".

"Els morts no paguen"

Segons Fernández, l'Argentina va poder començar a pagar el seu colossal deute coincidint amb una recuperació econòmica, i ha recordat la frase del seu difunt marit, Néstor Kirchner, llavors president, que va convèncer el Fons Monetari Internacional que els havia de deixar créixer amb un argument molt clar: que "els morts no paguen" els deutes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut