La ministra d'Exteriors del Canadà, Chrystia Freeland, i el ministre d'Exteriors saudita, Adel al-Jubeir
La ministra d'Exteriors del Canadà, Chrystia Freeland, i el ministre d'Exteriors saudita, Adel al-Jubeir

L'Aràbia Saudita talla vincles amb el Canadà per la seva defensa dels drets humans

Un tuit de la ministra d'Exteriors canadenca condemnant la detenció de dues activistes pels drets humans ofèn el govern saudita

RedaccióActualitzat

La detenció de dues dones activistes a favor dels drets humans a l'Aràbia Saudita ha provocat una crisi política sense precedents entre aquest país i el Canadà. Tot va començar amb una piulada de la ministra d'Exteriors canadenca, Chrystia Freeland, en què demanava l'alliberament de les dues dones empresonades al país àrab.

El govern saudita s'ho va prendre com una interferència en els seus afers interns, un atac directe, i va posar en marxa una ofensiva diplomàtica i comercial contra el Canadà. El ministre d'Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, explicava que el seu poble "no acceptarà que els estrangers es fiquin en els seus assumptes":

"No acceptarem que ens alliçonin, que critiquin les nostres institucions judicials, els nostres jutges, el nostre sistema legal. No és acceptable."

El primer pas va ser retirar l'ambaixador saudita d'Ottawa i expulsar l'ambaixador canadenc de Riad el 4 d'agost, l'endemà del comentari al Twitter, però tot i això la ministra Freeland no va rectificar:

"El Canadà sempre defensarà els Drets Humans, tant al Canadà com a la resta del món."

L'Aràbia Saudita endureix les mesures

Davant aquesta resposta, l'Aràbia Saudita va decidir endurir les mesures, tallant els vincles comercials, aeris, mèdics i educatius amb el Canadà.

El Banc Central de l'Aràbia Saudita ha ordenat la venda de tots els actius canadencs que té, es traslladaran a altres països tots els saudites que es tracten en hospitals canadencs i es cancel·laran les beques públiques que rebien més de 8.000 estudiants saudites que estudiaen al Canadà. A més, l'aerolínia estatal saudita ha suspès tots els vols cap a Toronto.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha intentat rebaixar la tensió, però, al mateix temps, ha donat suport a la seva ministra.

"Continuen les nostres relacions diplomàtiques i polítiques amb el regne de l'Aràbia Saudita. Respectem la seva importància al món i reconeixem que han progressat en qüestions importants, però al mateix temps nosaltres continuarem parlant amb claredat i fermesa sobre els Drets Humans al nostre país i a l'estranger sempre que hi veiem la necessitat."

A més, al-Jubeir ha suggerit que la disputa es mantindrà fins que el Canadà es disculpi públicament per "ingerència" en els assumptes del país.

Una de les dues dones, germana de Raif Badawi

Samar Badawi és germana del conegut bloguer Raif Badawi, a qui el Parlament Europeu va concedir el Premi Sàkharov l'any 2015. Aquest jove està empresonat des del 2012 acusat d'injúries a l'islam i el 2015 va ser fuetejat en públic. Està condemnat a 10 anys de presó, a 300.000 euros de multa i a 1.000 fuetades per haver creat una pàgina web de debat social i polític.

ARXIVAT A:
Drets humansAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut