Istanbul

L'Aràbia Saudita hauria utilitzat un doble per simular la sortida de Khashoggi

Difonen imatges que mostren un dels presumptes assassins sortint del consolat d'Istanbul vestit amb la roba del periodista

RedaccióActualitzat

Un dels suposats assassins del periodista saudita Jamal Khashoggi va sortir del consolat saudita d'Istanbul disfressat amb la seva roba, intentant fer veure que era ell. Ho revelen noves imatges del cas, difoses per la cadena nord-americana CNN.

Al vídeo es veu la persona que identifiquen com a Mustafa al-Madani, que seria un integrant del comando de 15 homes que haurien matat el periodista, vestit amb la seva americana, camisa i pantalons, i amb una barba postissa. L'únic detall diferent és als peus. Khashoggi duia sabates, mentre que l'home que apareix al vídeo porta vambes.

A les gravacions de les càmeres de seguretat, en possessió de les autoritats turques, es pot veure com el mateix home visita la famosa Mesquita Blava només hores després que Khashoggi entrés al consolat saudita, el 2 d'octubre. Les imatges mostren com va sortir del recinte vestit amb roba diferent.

Notícia relacionada: L'últim article de Khashoggi per demanar llibertat d'expressió en el món àrab


Erdogan compareix, l'Aràbia Saudita admet la mort

Recep Tayyip Erdogan, en un discurs aquest dilluns (Reuters)


El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat per a aquest dimarts una roda de premsa en què revelarà "la veritat" de la investigació sobre la desaparició de Khashoggi que farà que "res quedi en secret". "Anirem al fons de la qüestió", ha advertit un portaveu de la presidència.

Després de setmanes negant tenir res a veure amb la desaparició del periodista, l'Aràbia Saudita ha admès que va morir al consolat a Istanbul, on va anar a buscar uns papers per poder casar-se, i va afegir que va ser durant una baralla.

Aquest diumenge, el ministre d'Exteriors saudita va admetre, en una entrevista a Fox News, que l'havien "assassinat" i que havia estat un "error enorme", agreujat per "l'intent d'amagar-lo". Unes paraules que s'han sentit 20 dies després que sortís el cas a la llum.

El ministre, Adel al-Jubeir, també va afirmar que no sabien on era el cos.

Un cotxe amb matrícula diplomàtica abandonat

Justament, investigadors turcs han entrat aquest dilluns en un aparcament d'Istanbul on han trobat un cotxe amb matrícula diplomàtica, que suposadament pertany al consolat saudita.

 

Exterior de l'aparcament on han entrat els investigadors, a Istanbul (Reuters)

El vehicle, de gamma alta, fa 14 dies que és en un pàrquing soterrat al districte de Sultangazi, a una dotzena de quilòmetres del consolat, segons la cadena NTV, que afegeix que a dins del vehicle hi ha bosses.

La cadena CNN Türk ha informat que els policies se n'han anat del lloc sense inspeccionar l'interior del vehicle, perquè no tindrien el permís de les autoritats saudites per fer-ho.

Boicot al "Davos del desert"

A mesura que s'han filtrat detalls del cas Khashoggi també ha augmentat els gestos de boicot a les jornades econòmiques convocades a Riad entre aquests dimarts i dijous. El president de Siemens ha estat dels últims a anunciar la seva absència a l'anomenat "Davos del desert".

Abans ja ho havien fet directius d'empreses com JP Morgan, Mastercard, Ford o Uber, de grans mitjans com la CNN, Bloomberg o el "Financial Times", així com el secretari nord-americà del Tresor, Steven Mnuchin, el ministre francès d'Economia, Bruno Le Maire, o la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.

Mentrestant, els governs europeus s'han començat a posicionar, de diferents maneres, sobre el cas. Alemanya és qui s'ha mostrat més contundent i ha reclamat que es congeli la venda d'armes al regne saudita, mentre que Espanya ha evitat la línia més dura i s'ha limitat a expressar la seva consternació i condol.

ARXIVAT A:
Jamal KhashoggiAràbia SauditaEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut