Un rescat a càrrec del vaixell Aquarius el setembre del 2017 (Reuters)
Un rescat a càrrec del vaixell Aquarius el setembre del 2017 (Reuters)

L'Aquarius veu inviable el viatge cap a València en les condicions actuals

El vaixell amb 629 persones a bord va sobrecarregat, porta diverses persones malaltes, no té prou queviures i hi ha previsió de mala mar

Actualitzat

El vaixell Aquarius veu inviable el viatge cap a València perquè considera que les condicions actuals no ho fan possible. El govern espanyol manté l'oferiment per acollir les 629 persones rescatades al Mediterrani i rebutjades per Itàlia, però el port de València, on hauria d'atracar l'embarcació, és a tres dies de navegació i veuen arriscat dur a terme el viatge.

Tant la tripulació de l'Aquarius com les ONG SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres pateixen perquè el vaixell va sobrecarregat, hi ha diverses persones malaltes, no hi ha prou queviures i hi ha previsió de mala mar. L'ONG francesa adverteix que hi ha el risc que "la situació esdevingui crítica" i reclama que la "prioritat" sigui "la seguretat de tots els supervivents":

 

 

Per la seva banda, Metges Sense Fronteres considera que "un viatge de tres dies a València en un vaixell que supera la seva capacitat màxima és insegur":

 

 

La tripulació del vaixell considera que València no és la millor opció perquè la distància i les dificultats per aconseguir provisions suficients no ho posen gens fàcil. Malgrat que, aquest dilluns a la tard,a l'Aquarius ha rebut aliments, des del vaixell s'assegura que només hi ha queviures "per a un únic àpat" aquest dimarts:

 

 

Marc Carbonell, membre de l'equip de rescat de l'Aquarius, que actualment es troba a Barcelona, ha explicat a TV3 els inconvenients de la navegació fins a València:

"No hi ha provisions suficients i és una navegació molt llarga. També hi ha el factor del temps amb la mala mar i els casos mèdics a bord. Tinc entès que no hi ha cap cas d'emergència, però, amb el pas de les hores, això pot canviar. Però, sobretot, no és viable per una qüestió de temps."

 

Si, finalment el vaixell no pot arribar a València, podria dirigir-se a Palma. Fonts del govern espanyol citades per Europa Press apunten que l'executiu s'està plantejant oferir el port de la ciutat mallorquina, que es troba més a prop. Prèviament, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha comunicat a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, la disposició del govern balear a oferir "qualsevol ajuda" en el rescat de l'Aquarius:

 

 

També el president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert acollir a Catalunya totes les persones del vaixell.

 

 

El vaixell es troba molt a prop d'Itàlia i Malta, però tots dos països neguen el seu desembarcament. La Unió Europea ha reclamat a tots dos països una "solució ràpida" per als migrants "per imperatiu humanitari".

 

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut