L'Aquarius i els altres dos vaixells amb refugiats ja han posat rumb a València

Actualitzat

L'Aquarius ja ha posat rumb cap a València. A les nou del vespre d'aquest dimarts, l'embarcació de les ONGs SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres, juntament amb els altres dos vaixells italians habilitats per fer més segura aquesta travessia, han sortit després d'haver-se estat 48 hores aturats davant la negativa tant de Malta com d'Itàlia a obrir-los cap port.

Les tres embarcacions traslladen 630 persones, una més de les que s'havia dit inicialment, fins al port de la Marina. Trigaran almenys tres dies a arribar a València, que està preparant tota la logística necessària per a l'acolliment dels refugiats.

A l'Aquarius hi viatgen un total de 106 persones: 51 dones, 45 homes i 10 nens. La resta de persones estan repartides entre l'Orione, de la Marina italiana, i la Dattilo, dels guardacostes.

 

 

Després de l'oferiment d'Espanya, les autoritats italianes van elaborar un pla per enviar dues embarcacions amb la finalitat de repartir els refugiats, després que les ONGs expliquessin que era massa arriscat un viatge de tants dies en un vaixell que havia superat la seva capacitat i amb les actuals condicions meteorològiques.

 

Colau ofereix lloc per als immmigrants

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert la ciutat per rebre un centenar d'aquestes persones:

"S'estan organitzant per atendre'ls a València, que és on arriben, per tant, els han d'atendre allà els propers dies. En un segon moment, un cop ja tinguin organitzada la situació i sàpiguen exactament com estan aquestes persones, en quines condicions, qui són, a partir d'aquí es pot plantejar si hi ha reallotjaments."

 

Colau també ha demanat que els estats europeus acabin amb l'"espectacle lamentable" de les estratègies enfrontades en immigració. Precisament d'aquí tres setmanes s'ha de celebrar una cimera, convocada per establir nous acords.

Aquesta cimera, però, es preveu complicada, malgrat que el comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopoulos, vol que tingui resultats positius:

"No podem continuar la política de ping-pong sobre qui és el responsable final d'assumir la migració o protegir les fronteres externes, perquè ho som tots. No som la fortalesa Europa, volem construir una política de migració i de fronteres humana, però també justa i estricta."

 

Refugiats, no immigrants

De moment, als immigrants del l'Aquarius els espera una altra bona notícia quan arribin a València: el govern espanyol ha anunciat que els concedirà directament l'estatus de refugiats, cosa que els aportarà més protecció.

 

L'evacuació del vaixell es va fer de manera ordenada i tranquil·la. En diferents idiomes, els membres de les ONGs Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée van anar explicant als immigrants que serien distribuïts i traslladats a altres vaixells.

Amb llanxes, van portar 524 persones als dos vaixells italians. A l'Aquarius, s'hi han quedat els malalts, els ferits, les embarassades i els nens. 

 

La veritable satisfacció dels immigrants és saber que no seran tornats a Líbia, però, en paraules de Metges sense Fronteres, el trasllat a la costa espanyola és una solució puntual

 

En aquest mapa es pot seguir en temps real el trajecte de l'Aquarius:

 

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut