Barcelona

L'aplicació de la llei de la dependència deixa residències buides

Hi ha milers de persones en llista d'espera per una residència, mentre que en el sector privat hi ha places lliures. Els centres privats reclamen que l'administració els concerti places i diuen que això crearia milers de llocs de treball.

TV3Actualitzat

Crit d'alerta de les entitats que atenen persones amb dependència. Hi ha milers de persones en llista d'espera per una residència, mentre que en el sector privat hi ha places lliures. Per això aquests centres reclamen que l'administració els concerti places i diuen que això crearia milers de llocs de treball.

Tot i que tenen les ajudes aprovades per la Generalitat, hi ha centenars de persones que no les cobren. Són prestacions que l'administració dóna per ocupar places privades perquè no n'hi ha prou de públiques. Aquests casos són part dels 90 milions d'euros que la Generalitat deu en ajudes des de fa dos anys. A això cal afegir que fa més de mig any que es van aturar les concessions de noves prestacions.

"Cada vegada hi ha menys ajudes i això comporta que les famílies esperin molt de temps a portar els residents. És quan ja no poden aguantar més la situació de dependència", explica Maria Àngels Pio, directora de la Llar d'Avis Sant Quirze.

D'aquí que el sector alerti que els residents arriben als centres cada vegada amb un grau de dependència més alt i demanen reactivar les subvencions. Actualment hi ha 17.000 persones a la llista d'espera, tot i que hi ha places privades vacants.

Un altre argument és que, si s'ocupessin aquestes places, es crearien molts llocs de treball. "8.500 places buides són 5.000 professionals menys. Si aquestes persones ocupessin aquestes places, avui hi hauria 5.600 persones que es posarien a treballar", diu Cinta Pascual, presidenta d'ACRA.

La Generalitat reconeix que la situació no és la que voldria i que treballa per poder tornar a obrir l'aixeta de les subvencions aquest any. Carmela Fortuny, directora general d'ICASS, assegura que "en el moment que la situació ho permeti, serà de les primeres actuacions que aquest govern reactivarà, perquè ens permet atendre aquestes persones, però també ens permet dotar de sostenibilitat les empreses proveïdores de serveis, en aquest cas a la gent gran".

El sector també reclama que s'estableixi un calendari urgent per al cobrament del deute.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut