L'any 2030, Catalunya tindrà tants enginyers com cambrers

Les professions relacionades amb ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques guanyaran terreny, fins a arribar pràcticament al nivell del sector turístic i el comerç

Actualitzat

Les professions relacionades amb ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques guanyaran terreny a Catalunya, fins a arribar pràcticament al nivell del nombre de llocs de treball del sector turístic i del comerç cap a l'any 2030.

Són les anomenades carreres STEM, amb una demanda creixent al mercat laboral. Cada cop més institucions organitzen jornades per atreure joves, en un moment clau per orientar el seu futur professional. El testimoni de professionals que ja treballen en empreses privades és clau per atreure nois i, sobretot noies, cap a aquests estudis. 

Maria José Coello, ‎Resp. de Contractació de Serveis Urbans de Ferrovial:

"Jo tinc companys de promoció que es dediquen a dissenyar automòbils, o al Departament de Màrqueting, o fins i tot al departament dels financers o dels farmacèutics. El que vull dir és que posis un enginyer a la teva vida, perquè serveix pràcticament per a tot."

Victòria Alfaro, alumna 4t d'ESO, col·legi Pare Damià:

"Jo estava dubtant entre dues carreres, Enginyeria Industrial o Psicologia. Has d'escollir la que més t'agradi i la que més et motivi, perquè al cap i a la fi t'estaràs quatre anys estudiant-la."

Una altra tendència també marcarà el mercat laboral del futur, l'envelliment de la població, que reclamarà molts més professionals especialitzats per atendre-la.

Julián Pérez, director adjunt Centro de Predicción Económica:

"Hi haurà tipologies d'ocupacions que hi perdran, és a dir, que n'hi haurà menys que ara, i unes altres en resultaran seran clarament guanyadores. Concretament, professionals, científics, tècnics, és a dir, amb formació alta, i tècnics i professionals de suport, que són formació mitjana."

Les noves habilitats

Cornelia Daheim és una experta en prospectiva. És directora a Alemanya d'un "think tank" internacional, present a 38 països, que analitza els reptes que afronta el planeta. Com els canvis en el món laboral. Moltes feines d'avui desapareixeran d'aquí uns anys, i d'altres de noves ni tan sols les hem imaginades. Com canviarà això la nostra vida? 

Cornelia Daheim, directora de Future Impacts Consulting:

"El meu consell per a un jove seria que segueixi el que realment li interessi, que tingui una mica de vista, que la seva feina no pugui ser automatitzada en dos anys, que sigui prudent. I després, que s'asseguri de mantenir-se al dia dels canvis tecnològics i que es prepari molt en habilitats socials."

Daheim feia aquestes reflexions en una jornada sobre el futur del món laboral organitzada pel Consell Català de Formació Professional, amb participants de diversos països. El títol de la jornada remetia a la fàbula sobre un món en canvi constant i com adaptar-s'hi: "El nostre iceberg es desfà"; tota una declaració de principis.

Jordi Ficapal, president del Consell Català de Formació Professional: 

"Tots estem d'acord que els costos de la inacció són inassumibles. Hem de tenir en compte les necessitats del present, però també dissenyar el sistema de formació professional del futur d'aquí seu anys."




ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut