Full de ruta proposat pel secretariat de l'ANC (ACN)
Full de ruta proposat pel secretariat de l'ANC (ACN)
Barcelona

L'ANC proposa proclamar la independència si s'impedeix el referèndum o se suspèn l'autonomia

L'esborrany de full de ruta de l'entitat sobiranista planteja que el Parlament o l'Assemblea d'Electes facin el pas en cas "d'ingerència" a les institucions catalanes

RedaccióActualitzat

El Secretariat de l'Assemblea Nacional de Catalunya ha aprovat per unanimitat el nou full de ruta en què proposa la proclamació "efectiva" de la independència, que pot ser, segons conclou, conseqüència d'un "sí" al referèndum o bé "de forma directa" des del Parlament per "l'impediment coercitiu" del referèndum o per supressió de les institucions catalanes.

El document, al qual ha tingut accés l'ACN, ara es traslladarà a les bases de cara a l'assemblea general de finals d'abril i fixa també que, davant de "la impossibilitat física" de fer un referèndum o davant d'una intervenció de l'autogovern, l'entitat sobiranista organitzarà "les mobilitzacions necessàries".

La proposta de ponència de l'Assemblea dibuixa tres escenaris. El primer preveu l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica i la convocatòria del referèndum, amb pregunta binària i clara, i sense un mínim de participació ni d'aprovació.

"Ambdós actes polítics seran entesos per l'ANC com a accions d'obediència a noves lleis catalanes i al poder legítim" des de les eleccions del 27-S.

Si el "sí" guanya, l'ANC instarà el Parlament a proclamar "immediatament" la independència i a desplegar la legalitat catalana al marge de l'Estat.

El segon dels escenaris preveu "ingerència" per part del govern espanyol a les institucions catalanes abans que es pugui aprovar la llei de transitorietat i convocar el referèndum. En aquest escenari, l'ANC defensarà d'entrada "la sobirana del poble català" i apostarà pel "reconeixement únic de les institucions catalanes".

Si per "impossibilitat física" el referèndum no es pot dur a terme, o se suspèn, s'inhabilita o s'intervenen les institucions, l'ANC "organitzarà les mobilitzacions necessàries" perquè el Parlament aprovi la llei de transitorietat i proclami la independència.

"Exercint el dret a l'autodeterminació, obeeixi el mandat democràtic" del 27-S.

Ara bé, l'Assemblea defensa també que qui pugui exercir la "desconnexió", en paral·lel amb una mobilització ciutadana, sigui l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT), un òrgan d'inscripció voluntària per a tots els càrrecs electes que impulsa l'Associació de Municipis per la Independència, a la qual l'ANC donarà suport.

"En aquest context l'AECAT assumirà la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d'independència, inclosa la capacitat per proclamar la independència, la confecció, l'aprovació i la sanció de les normes jurídiques de la nova legalitat i la convocatòria immediata de noves eleccions."


El tercer dels escenaris augura que a través d'ingerència o "mesures coercitives" es pugui impedir la celebració del referèndum, tot i que ja estigui aprovada la llei de transitorietat. "L'ANC només considerarà com a vigent la legislació sortint d'aquesta llei i en farà obediència", afirma la proposta de ponència. En aquest context es donarà suport a les institucions catalanes, també en forma de mobilització ciutadana, s'activarà també si cal l'AECAT i es buscarà el suport de la comunitat internacional.

L'ANC també defensa en la seva proposta de full de ruta instar a promoure l'Òrgan de Coordinació Nacional entre partits, entitats i institucions:

"Caldrà molta cohesió i fortalesa per fer front als múltiples intents de seducció i intoxicació, al joc brut i als atacs de tot tipus."

Anar al contingut