Barcelona

L'ANC farà una consulta als socis sobre la proposta de Mas, i Òmnium la portarà a les assemblees

El referèndum consultiu es farà el primer cap de setmana de juliol

RedaccióActualitzat

El Secretariat Nacional de l'ANC ha aprovat fer una consulta perquè els socis decideixin si accepten la proposta de liderar al costat d'altres entitats sobiranistes una candidatura transversal, com fa una setmana els va plantejar Artur Mas.

Pel que fa a Òmnium, la qüestió es debatrà en cada assemblea local. L'entitat diu que accepta el repte de Mas, però que donarà suport a totes les candidatures independentistes.

El primer cap de setmana de juliol

El referèndum consultiu de l'ANC s'ha acordat amb 48 vots a favor, 10 abstencions i cap en contra. Es farà entre el divendres 3 i el dissabte 4 de juliol.

La pregunta serà aquesta:

"Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?"

La pregunta ha rebut menys suports: 42 vots a favor, 12 vots en contra i 3 abstencions.

La coordinadora d'Incidència Política, Meritxell Serret, ha explicat que l'objectiu de l'ANC és aconseguir aproximar-se a les seus electorals que hi va haver a les eleccions al Secretariat Nacional (171). Estan cridats a votar els 38.600 socis de ple dret de l'ANC.

Realment plebiscitàries

L'ANC defensa que, del referèndum, n'ha de sortir una prosposta "des de la transversalitat, l'apartidisme i la unitat d'acció". L'objectiu és aconseguir que les eleccions del 27-S siguin realment plebiscitàries.

Jordi Sànchez, el president de l'Assemblea Nacional Catalana, adverteix que un "sí" dels socis no implicarà automàticament fer una llista, sinó posar el debat sobre la taula. Malgrat la consulta, assegura que no faran res que pugui debilitar o fins i tot dividir internament l'ANC.

Sànchez ha admès que no serà fàcil prendre una decisió perquè hi ha moltes opinions diferents dins l'entitat. Espera, però, que els socis es mobilitzin a les urnes per poder "negociar amb els partits que concorren al 27-S" i impulsar acords que donin un caràcter autènticament plebiscitari a les eleccions.

"Un 'sí' no comportaria que l'ANC faci automàticament una llista electoral. Un 'sí' posarà sobre la taula el debat sobre les llistes i ens permetrà obrir converses amb partits i entitats per buscar nous punts d'acord"

Òmnium, en assemblees locals

Pel que fa a Òmnium, la qüestió es debatrà en cada assemblea local. L'entitat consultarà les territorials per saber la seva opinió sobre la llista unitària que proposa el president de la Generalitat

Òmnium Cultural ha assegurat que "accepta el repte" llançat pel president de la Generalitat i que està disposada a assumir el rol de lideratge en el procés cap a l'Estat independent. Tot i això, l'entitat ha volgut deixar clar en un comunicat posterior a l'Assemblea General Ordinària, que el suport d'Òmnium al president Mas en cap cas anirà en detriment el suport a les altres candidatures independentistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut