Estrasburg

L'ampliació a 20 setmanes del permís de maternitat no troba consens a Estrasburg

El Parlament Europeu no ha aconseguit sumar la majoria suficient per poder tirar endavant el perllongament del permís de maternitat fins a les 20 setmanes així com que el permís de paternitat fos obligatori. Els grups Popular i Liberal, amb majoria, han optat perquè la proposta torni a la comissió parlamentària perquè sigui revisada. El punt de discrepància ha estat que consideren els apartats sobre els permisos de paternitat massa ambigus. La iniciativa, que buscava unificar la legislació europea en aquest àmbit, haurà de ser aprovada amb la nova cambra que surti de les eleccions del 7 de juny.

Actualitzat
El grup socialista ha qualificat "d'indigna" l'actitud de conservadors i liberals. "La dreta ha mostrat la seva autèntica cara traint el benestar de milions de dones que aspiren a conciliar la seva vida familiar i professional", ha assegurat el líder del grup socialista, Martin Schulz.

L'eurodiputat d'ICV, Raul Romeva, creu que la decisió del ple mostra "que la majoria de dretes impedeix qualsevol avenç".

Els permisos de maternitat a la UE

Actualment, la UE garanteix un permís de maternitat d'un mínim de 14 setmanes. A partir d'aquí, cada país regula les baixes de manera diferent.

A Espanya, les mares tenen un període de 16 setmanes, 6 de les quals són obligatòries i han d'agafar-se després del part. Les 10 setmanes restants es poden compartir amb el cònjuge. La mare pot cobrar el seu últim sou, de manera íntegra, durant tota la baixa, aspecte que no tots els països garanteixen.

França també té un permís de 16 setmanes com Espanya. Alemanya permet a les mares agafar-se 14 setmanes, 6 abans del part i la resta després.

Una de les baixes per maternitat més llargues és la que concedeix Suècia. El permís de maternitat consta de 7 setmanes abans del part i 7 més després, però és possible allargar la baixa fins que el nen tingui 18 mesos.
Anar al contingut