Barcelona

L'amistat que va néixer dels atemptats: la història de la Mercè i el taxista Zaher Zinjli

El cas del taxista marroquí que va dir "No tots som iguals" es va fer viral a les xarxes, i la majoria d'usuaris van creure que era fals

RedaccióActualitzat

Molts ho havien posat en dubte, però la història és autèntica. I el protagonista estava a la capçalera de la manifestació de Barcelona #NoTincPor.

La tarda dels atemptats, Zaher Zinjli, el taxista marroquí, va estar treballant de franc, traslladant persones que sortien del caos originat per l'atac i havien de tornar a casa. Una de les persones que va portar va ser una dona de 70 anys, Mercè Fitó, a qui el taxista va voler explicar, textualment, que no tots els musulmans són iguals. El cas es va fer viral a les xarxes.

Aquest dissabte, abans de la manifestació, el Zaher i la Mercè han quedat per dinar.

 

La Mercè recorda la tarda de l'atemptat a Barcelona:

"Venia la gent corrent, amb camisetes tacades de sang. T''espentaven', et tiraven a terra. Vaig dir: 'Anem cap amunt, a veure si podem sortir del 'meollo' i a Consell de Cent agafem un taxi.' Llavors, al passeig de Gràcia, al mig, hi havia un taxi parat. Quan em va veure amb el bastó i tot, ens va dir: 'Subir las tres, que os reparto por Barcelona, donde sea.'
Nosaltres parlàvem: 'Que ya está bien, estos árabes.' I llavors em va dir: 'Yo soy marroquí. Pero no todos somos iguales.' Em vaig quedar de 'quadro'. Però sí estava contenta que m'hagués portat. I que no volia cobrar de cap manera."

El Zaher explica que es va posar d'acord amb companys taxistes per recollir el màxim de persones:

"Com a persona, com a taxista i, a més a més, com a musulmà, em va sortir de dins d'anar a ajudar la gent. Ens vam posar en contacte entre nosaltres, per la ràdio i el WhatsApp, i vam decidir fer algunes coses. Vam decidir que els cotxes s'havien d'omplir el màxim possible per optimitzar els recorreguts, que, si hi havia persones ferides, que anessin abans, o nens, o gent gran... Jo sabia que els dies posteriors sortiria molt la conversa d''aquests magrebins' i tot això. Li vaig dir a la Mercè que, si ella sentia aquest tipus de missatge, almenys que digués que no tots som iguals."

Després de la trobada, Zaher, portaveu d'Anget -una associació de taxistes musulmans-, se'n va la manifestació. Se'l pot veure a la capçalera amb samarreta negra.

 

La història no ha acabat: el Zaher i la Mercè han decidit mantenir la seva nova amistat.

Fins aquí la història humana, però n'hi ha una altra a Twitter.

Una realitat paral·lela

A Twitter es va viure una història diferent.

Tot va començar quan la filla de Mercè Fitó va decidir explicar el cas en un tuit:

 

L'endemà, una usuària mostrava com el tuit de Mertxe Pasamontes havia estat copiat per molts comptes de Twitter.

 


Molts eren bots, que reprodueixen de manera automàtica els missatges per aconseguir retuits. I això va fer que molts comptes trols ataquessin Pasamontes i l'acusessin d'inventar-se la història.

A la tarda, un altre usuari proposava fer un "trending topic" amb l'etiqueta #UnTaxistaMarroquí.

 


Amb aquesta etiqueta va començar una cadena de burles interminable. Gairebé tothom es creia que la història era falsa.

L'autora del tuit va tornar a intervenir, sorpresa per la repercussió, trista per la burla.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut