El comitè executiu de l'AMI s'ha reunit aquest dilluns a Olot. (Foto: ACN)
El comitè executiu de l'AMI s'ha reunit aquest dilluns a Olot. (Foto: ACN)
Olot

L'AMI demana als ajuntaments adherits que paguin l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària Catalana

L'Associació de Municipis per la Independència demana als 701 ajuntaments i entitats municipals adherides que ingressin l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària Catalana. El president de l'associació, Josep Maria Vila d'Abadal, també es mostra partidari que el Parlament aprovi una declaració unilateral d'independència si l'Estat prohibeix la consulta d'autodeterminació.

RedaccióActualitzat
L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) vol que tots els consistoris adherits a l'òrgan aprovin als plens municipis acords a favor de la sobirania fiscal. D'aquesta manera, els ajuntaments passarien a ingressar l'IVA i l'IRPF a la hisenda catalana, malgrat que finalment els diners s'enviaran a Madrid. D'aquesta manera, però, Catalunya tindria una idea sobre el volum de diners que genera.

Encara que els diners vagin a parar igualment a l'administració de l'Estat, el president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, entén que és un gest que demostra que "volem ser amos de casa nostra". El president de l'AMI espera que en les properes setmanes comenci el "degoteig de casos" i s'arribi al juliol amb un centenar d'ajuntaments que ja tributin a la hisenda catalana.

L'AMI ha celebrat el comitè executiu a Olot aquest dilluns, un dia abans de ser rebuts pel president de la Generalitat, a qui exposaran la iniciativa de pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana. "Crec que és una acció important i volem fer-la d'acord amb el govern per no col·lapsar els serveis tècnics i que sigui eficaç", ha dit Vila d'Abadal.

A favor d'una declaració unilateral

L'AMI s'ha mostrat favorable al fet que el Parlament aprovi una declaració unilateral d'independència si l'Estat prohibeix la consulta d'autodeterminació, encara que creu que abans "cal esgotar totes les vies" per intentar celebrar el referèndum. D'aquesta manera, l'associació de municipis es desmarca del posicionament efectuat en les últimes hores pels dos principals líders de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, que estan en contra d'una declaració unilateral.

Segons fonts de l'AMI, Vila d'Abadal ha considerat que cal negociar amb l'Estat la possibilitat de fer la consulta "al més aviat possible", però si no l'autoritza "llavors caldrà buscar altres opcions". Una de les possibilitats seria aprovar aquesta declaració unilateral, una alternativa que l'AMI "veu possible i hi donarà suport clarament".

Actualment formen part de l'AMI 701 ajuntaments i entitats municipals, com consells comarcals o diputacions, que representen 2.950.000 habitants, un 39% de la població catalana.
Anar al contingut