L'AMB posa a punt les platges per a l'estiu amb una inversió extra de 200.000 per pal·liar els efectes dels temporals

L'AMB posa a punt les platges per a l'estiu amb una inversió extra de 200.000 per pal·liar els efectes dels temporals

L'AMB posa a punt les platges per a l'estiu amb una inversió extra de 200.000 per pal·liar els efectes dels temporals

Pla general alçat d'una màquina llaurant la sorra a la platja de Castelldefels. Imatge del 20 de març de 2017 (horitzontal)

Pla general alçat d'una màquina llaurant la sorra a la platja de Castelldefels. Imatge del 20 de març de 2017 (horitzontal)

ACN Castelldefels.-L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat a preparar aquest dilluns les platges de cara a l'estiu fent una inversió extra de 200.000 euros per pal¿liar els efectes dels temporals de l'hivern. A banda de la tradicional redistribució i anivellat de la sorra que han començat a fer les màquines amb el procés de llaurat, l'AMB també ha hagut de reposar 150 passeres i diverses dutxes que els temporals de vent, onatge i pluja han fet malbé durant els darrers mesos. El Cap del servei de Platges de l'AMB, Mariano de Gracia, ha garantit que a dia d'avui "hi ha unes platges equiparables a les de la temporada passada", tot i que ha admès que alguns punts no es podran recuperar "al 100%", com la platja de la Mora de Badalona o la del nord de Montgat.

Les màquines de llaurar han començat aquest dilluns a primera hora a recórrer les platges de Castelldefels com a tret de sortida a les tasques que es repetiran les properes setmanes a les 41 platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Fins el 3 d'abril, s'espera que les màquines de llaurar i garbellar perfilin tot el litoral metropolità per enllestir la sorra de cara a la Setmana Santa, quan es donarà oficialment per inaugurada la temporada 2017.Amb el llaurat, les maquines voltejaran els propers dies els 50 centímetres més superficials de la sorra per poder netejar-la i airejar-la, després de molts mesos d'inactivitat. Posteriorment, les màquines de garbellat reguralitzaran el nivell de la platja i eliminaran els sòlids que si puguin acumular en el dia a dia.Aquest any, però, a part de sanejar la sorra com cada any, l'AMB també ha hagut de resoldre els desperfectes provocats pels temporals de vent, mar i pluja d'aquest darrer hivern. D'aquesta manera, s'ajustarà el volum de sorra dels indrets on es va produir un retrocés més notable, especialment als municipis del Barcelonès nord i el Maresme. Alhora, en paral¿lel a aquestes tasques, l'AMB també ha començat la reposició de 150 passeres, que representen 500 metres lineals d'infraestructura, així com també ha calgut instal¿lar algunes dutxes noves.El Cap del servei de Platges de l'AMB, Mariano de Gracia, en declaracions a peu de sorra a la platja de Castelldefels, ha assegurat que aquesta Setmana Santa les platges "estaran recuperades" del temporal, tot i que ha admès que hi ha alguns punts concrets on les destrosses van ser de tanta magnitud que no serà possible pal¿liar tots els desperfectes. És el cas de la platja de la Mora de Badalona i a la zona nord de Montgat.En tots els casos, les tasques de l'AMB s'estan centrant en els elements d'accessibilitat i serveis i en regularitzar els nivells de les platges, però no en fer aportacions de sorra, ja que aquesta és una competència que correspon al Ministeri de Medi Ambient, com ha recordat De Gracia. Precisament, el responsable de Platges de l'AMB ha instat l'estat espanyol a treballar conjuntament amb la resta d'administracions per estudiar tasques preventives de tractament de les platges de cara a futurs temporals.Usuaris de les platges metropolitanes, a l'alçaAmb la posada a punt de la sorra, l'AMB també està enllestint una nova senyalització als 204 accessos que hi ha a les 41 platges metropolitanes. L'objectiu, ha senyalat Mariano de Gracia, és millorar la informació de servei als usuaris, que es calcula que han augmentat durant els darrers dos anys. Segons dades de l'Àrea Metropolitana, al llarg de l'estiu del 2016 les platges van rebre 10,5 milions de visitants, mentre que el 2014 ho havien fet 9,5 milions.