L'AMB alerta que el litoral metropolità s'està reduint i impulsa un pla d'estabilització conjunt amb el Govern i l'Estat

ACN Barcelona.-El servei de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona alerta que s'ha detectat una regressió important i accelerada d'algunes platges del litoral metropolità al llarg dels últims anys. L'ens adverteix que els episodis de pluja i vent com el de la setmana passada encara agreugen més el problema. En aquest sentit ha anunciat que està treballant amb la Generalitat i l'Estat per elaborar un pla d'estabilització conjunt per pal·liar la situació. En aquest escenari, indica que la zona més perjudicada és la de la costa nord de la capital catalana, on es donen platges urbanes i estretes i que en els darrers temps han experimentat una pèrdua molt important de la seva longitud i de la superfície de sorra. Aquest és el cas de Mongat Nord, on ha desaparegut més d'un quilòmetre de litoral i ha provocat el moviment de roca de l'escullera que suporta la línia de rodalies del Maresme, així com la destrucció de dutxes, escales d'accés a la platja o jocs infantils.

Igual que a Mongat, l'escenari és complex a la platja de la Mora de Badalona, que ha tornat a desaparèixer. Pel que fa a Barcelona, la platja de la Barceloneta ha quedat reduïda en alguns punts fins a menys de cinc metres d'amplada, i el mar arriba fins als equipaments i pràcticament fins als locals comercials. L'amplada de les platges i la presència de dunes híbrides al litoral metropolità sud apaivaguen lleugerament la problemàtica de regressió, tot i que també s'hi troben incidències estructurals. Al Prat de Llobregat, la ràpida desaparició de la sorra al nord de la platja de Can Camins, l'ha deixat molt estreta en la part central, de manera que el mar n'ha envaït tota l'amplada i ha inundat la carretera d'accés durant els últims temporals, fet que ha provocat diversos danys al mobiliari. A més, la platja naturista, situada al nord de Can Camins, desapareix completament quan hi ha onatge. Per aquest motiu s'han hagut de retirar els equipaments.A Viladecans, la platja del Remolar (situada dins dels espais protegits del Delta) ha patit una forta erosió aquests últims dos anys que ha fet desaparèixer la platja seca i una part de les dunes naturals. Al nord de Gavà, l'estretament progressiu de la platja ha generat un fort desnivell en el límit amb el mobiliari i els equipaments instal·lats, de manera que en alguns punts, el mar arriba fins a vint metres de les edificacions de primera línia de costa. L'últim temporal va superar també la platja i va inundar alguns carrers adjacents.Els últims temporals amb baixes pressions associades provoquen que el nivell del mar pugi al voltant d'un metre d'alçada. Aquest fet, juntament amb l'onatge, ja ha causat algunes incidències a Castelldefels. S'han produït inundacions a grans extensions del sud de la platja fins on comencen les dunes, que han col·lapsat de sorra i aigua algunes desembocadures d'aigües pluvials, que no podien fer la seva funció perquè van quedar per sota del nivell del mar.Un pla conjuntPer fer front a la situació, el servei de platges de l'AMB està treballant amb el departament de Territori i Sostenibilitat i el ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per elaborar un pla d'estabilització conjunt per pal·liar la situació.Així mateix ha indicat que després del darrer temporal, el servei de platges de l'AMB tornarà a muntar elements desplaçats pel temporal (passeres, bancs, aparcaments de bicicletes...); buidarà els pous de dutxa que estiguin plens de sorra; tornarrà a instal·lar tancaments de zones dunars ; aportarà sorra en zones on s'hagin produït desnivells de terreny; adequarà els nivells de sorra dels accessos, passeres, jocs infantils i esportius; retirarà les acumulacions de sorra de plataformes, dutxes, accessos, passeres i aparcaments de bicicletes i netejarà els residus que arriben a la platja, entre d'altres.

Anar al contingut