HomePod, l'altaveu intel·ligent d'Apple
HomePod, l'altaveu intel·ligent d'Apple

L'altaveu intel·ligent Echo, d'Amazon, possible testimoni d'un doble crim als EUA

Un jutge de New Hampshire ha ordenat al gegant del comerç electrònic que faciliti les gravacions del dispositiu en l'escena d'un crim

Juli RodésActualitzat

Un jutge dels Estats Units ha ordenat a l'empresa Amazon que li faci arribar les gravacions fetes per un altaveu intel·ligent Echo en l'escenari d'un crim.

Es tracta d'un doble assassinat comès entre el 27 i el 29 de gener de l'any passat en una casa de New Hampshire.

Les víctimes són dues dones, Christine Sullivan, de 48 anys, i Jenna Pellegrini, de 32, que van ser trobades mortes i amb diverses ferides d'arma blanca i senyals d'haver estat agredides amb algun objecte escapçat de la punta.

El principal sospitós és Timothy Verrill, de 36 anys, que s'ha declarat no culpable. Està acusat d'homicidi i serà jutjat el maig de l'any que ve.

Verrill va ser vist en companyia de les dues dones, que eren amigues. I una càmera de seguretat el va gravar comprant productes de neteja i tornant cap a la casa on les dones van ser trobades mortes.

La casa és de Dean Smoronk, la parella de Sullivan, que va ser qui va trucar a telèfon d'emergències 911 per denunciar la seva desaparició.

Els cossos de Sullivan i Pellegrini van ser trobats sota el porxo de la casa, però la policia pensa que Sullivan va ser assassinada a la cuina, on hi havia un altaveu intel·ligent Echo amb l'assistent per veu Alexa.

Quan va registrar la casa, la policia ja va decomissar l'Echo.

GoogleHome, l'altaveu intel·ligent de Google

 

Ara, els investigadors i els fiscals pensen que el dispositiu d'Amazon pot haver enregistrat el moment del crim i aportar proves decisives.

Amazon s'ha compromès a facilitar els enregistraments emmagatzemats en els seus servidors si reben una petició legal.

De fet, aquesta no és la primera vegada que el gegant del comerç per internet rep una petició de la justícia sobre els continguts captats pels seus dispositius domèstics.

L'any passat va accedir a col·laborar en la investigació de la mort d'un policia a Arkansas.

Primer s'hi va negar, però va canviar d'opinió quan el propietari del dispositiu va estar d'acord a fer-ho.

Al final, però, l'Echo no va aportar cap prova sobre el crim.

 

HomePod, l'altaveu intel·ligent d'Apple

 

Què graven aquests dispositius? Què en fan del que graven?

Més enllà del que ara pugui aportar a la investigació sobre el doble assassinat de New Hampshire, aquest cas encara posa més en evidència una qüestió polèmica: fins a quin punt som conscients de com aquests dispositius -d'Amazon o d'altres marques com Google o Apple-, cada vegada més presents a moltes llars, són testimonis de la nostra vida íntima.

I amb quina facilitat aquestes intimitats són enregistrades en el "núvol", en els servidors de les empreses fabricants dels dispositius, i poden, accidentalment, quedar exposades.

Oficialment, l'assistent virtual Alexa comença a gravar quan l'usuari s'hi adreça utilitzant algunes paraules concretes, com "Alexa" o "Amazon", però s'han donat casos en què ha gravat converses sense que els afectats ho sabessin.

Als Estats Units, Amazon va admetre que Alexa pot malinterpretar sons com sorolls de casa, converses o música i començar a gravar sense haver-ho demanat l'usuari.

És conegut el cas d'una dona de Portland que va descobrir que el seu dispositiu Echo havia enregistrat una conversa d'ella amb el seu marit i l'havia enviat de manera aleatòria a un dels seus contactes.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut