Bagdad

L'alt tribunal penal iraquià condemna Saddam a pena de mort per crims contra la humanitat

El tribunal que durant l'últim any ha jutjat Saddam Hussein i set col·laboradors seus per la mort de 148 xiïtes a Dujail ja ha llegit les sentències. L'expresident iraquià morirà a la forca per crims contra la humanitat, juntament amb el seu germanastre i excap dels serveis secrets i el cap del Tribunal Revolucionari. Només un dels acusats ha estat absolt i la resta hauran de complir diverses penes de presó. Des d'aquesta matinada l'Iraq està en alerta màxima per una possible nova escalada de violència davant la lectura de la sentència. Per això, el primer ministre de l'Iraq ha decretat el toc de queda.

Actualitzat

Pena exemplar per a Saddam Hussein, que ha estat condemnat a morir. És la sentència que el Tribunal Especial ha imposat a l'expresident iraquià per la mort de 148 xiïtes a Dujail el 1982. A més, el jutge ha denegat la petició de Saddam de morir davant d'un escamot d'afusellament i l'ha condemnat a morir a la forca. Quan el jutge llegia la sentència, un Saddam visiblement nerviós ha intentat interrompre'l amb crits de "Llarga vida a la nació". Quan ha escoltat el pronunciament del magistrat, Hussein, amb l'Alcorà a la mà, ha cridat dues vegades "Al·là és el més gran".

La defensa de Saddam ha qualificat les sentències de "burles" de la justícia i ha denunciat el que considera un judici que ve d'un impostor i un tribunal il·legal creat per una ocupació nord-americana que, assegura, no sempre ha proporcionat proves justes. A partir d'ara, s'obre automàticament un procés d'apel·lacions i recursos que podrien allargar l'execució de la sentència setmanes o mesos. 

El camí del veredicte

Tant el condemnat com la fiscalia o la defensa poden presentar durant els pròxims 30 dies un recurs davant el comitè general de cassació, depenent del Tribunal Penal Suprem. Aquest comitè pot aprovar, rebutjar o modificar les sentències dictades pel Tribunal Especial, i no té límit de temps per fer-ho, però les fonts apunten que pot trigar entre un i cinc mesos. Si s'aprova la sentència, la remeten al tribunal que la va dictar, que alhora l'envia a la presidència de la república perquè la ratifiqui. Finalment, el ministeri de Defensa l'ha d'aplicar. En el cas improbable que el comitè de cassació la revoqui, s'hauria de repetir tot el procés del "cas Dujail".

Dues sentències de mort més

El tribunal també ha condemnat a mort Barzan al-Tikriti, germanastre de Saddam i excap dels serveis secrets, i Awad Hamad al-Bardan, president del Tribunal Revolucionari que el 1982 va condemnar a mort els xiïtes per haver participat en un atemptat frustrat contra Saddam. A l'exvicepresident Taha Yassin Ramad l'ha condemnat a cadena perpètua, i a tres oficials més del partit Baas, a quinze anys de presó per homicidi voluntari i set més per tortures. El jutge ha declarat innocent només un dels vuit processats; es tracta de Mohamed al-Azawi, que ha estat posat en llibertat.

El govern iraquià havia previst mesures excepcionals al país -el toc de queda- davant la lectura de la sentència contra Saddam Hussein. L'executiu ha llançat una ofensiva contra els insurgents que ha deixat una cinquantena de morts en les últimes hores. De reaccions a la població del país, n'hi ha hagut de tots colors. Des de mostres de descontentament als bastions sunnites, com a la localitat natal de Hussein, Tikrit, on s'han sentits crits de venjança, fins als esclats d'alegria que han recorregut ciutats com Najaf o el districte de Sadr City de Bagdad.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut