País Basc

L'alt tribunal basc investigarà per un possible delicte de desobediència la reunió entre el lehendakari i Batasuna

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha decidit començar la fase d'instrucció per un presumpte delicte de desobediència contra el lehendakari, Juan José Ibarretxe, i els representants de la il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi, Juan José Petrikorena i Pernando Barrena per la reunió que van mantenir el 19 d'abril passat. La sala civil i penal considera que hi ha prou proves per iniciar la investigació. El PNB ho considera una decisió política i diu que hi farà front.

Actualitzat

El TSJB, però, rebutja una denúncia per prevaricació i arxiva la causa pel delicte de trencament d'una mesura cautelar. El passat mes de juny l'alt tribunal basc va admetre a tràmit la querella presentada contra Ibarretxe, Otegi i els també dirigents de Batasuna Juan José Petrikorena i Pernando Barrena, pels presumptes delictes de desobediència a l'autoritat judicial, a la decisió del Tribunal Suprem de decretar la il·legalització de Batasuna i a la de l'Audiència Nacional de suspendre les activitats de la formació. Ara, el TSJB ha donat a conèixer que estima parcialment els recursos de súplica contra una resolució anterior que admetia a tràmit la querella del Fòrum d'Ermua.

La reunió objecte de la querella és la que va mantenir Ibarretxe amb Otegi al palau d'Ajuria Enea el 19 d'abril passat, dins d'una ronda de contactes per estudiar la creació d'una taula de partits amb tots els partits llevat del PP.

El PNB veu la mà del PP darrere la decisió

El president del PNB, Josu Jon Imaz, ha respost a la decisió del Tribunal afirmant que es una decisió "política" i com a tal el seu partit "hi farà front políticament amb tots els mitjans al seu abast". Imaz ha qualificat la decisió d'intolerable i ha assenyalat que són els jutges designats pel PP els que hi han votat a favor. El president del PNB ha recordat que ell mateix i moltes altres persones s'han reunit en nombroses ocasions amb dirigents de Batasuna sense que hagi passat res.

Anar al contingut