Istanbul

L'Aliança de Civilitzacions que va impulsar Zapatero pren forma amb l'accent posat en educació, joventut i immigració

El projecte de l'Aliança de Civilitzacions impulsat per Zapatero comença a prendre forma. En un acte a Istanbul Kofi Annan ha rebut un informe per treballar en educació, joventut i immigració. Tot per reduir el distanciament entre Occident i el món musulmà i evitar el xoc de civilitzacions. El projecte de l'Aliança de Civilitzacions va ser presentat per Zapatero a l'Assemblea General de l'ONU el 2004, i actualment hi donen suport una seixantena de països. L'elaboren conjuntament Espanya i Turquia. A mitjans de desembre, Kofi Annan presentarà les seves pròpies recomanacions a aplicar, i posteriorment els governs espanyol i turc presentaran una resolució que haurà d'aprovar l'ONU el 2007.

Actualitzat

José Luis Rodríguez Zapatero, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i el secretari de les Nacions Unides, Kofi Annan, han assistit a Istanbul en l'acte de tancament dels treballs del grup d'alt nivell de l'Aliança de Civilitzacions, que ha conclòs el seu informe final amb recomanacions per treballar en educació, joventut i immigració. Tot, per reduir el distanciament entre Occident i el món musulmà i evitar el xoc de civilitzacions.

En línies generals, l'informe encoratja la democratització dels països àrabs i insta a eradicar estereotips com "terrorisme islàmic" i "croats". Entre les recomanacions, dirigides als estats, les organitzacions internacionals i la societat civil, el Pròxim Orient ocupa un lloc preferent, amb una crida a un renovat esforç per corregir els conflictes polítics més apressants dels nostres dies i el desenvolupament de mecanismes que ajudin a desactivar les tensions entre religions i comunitats nacionals.

Així mateix, s'aposta per crear projectes conjunts per a la producció de pel·lícules i programes de televisió que mostrin la diversitat com una característica normal de la societat. Igualment, advoca pel reforç de l'educació juvenil sobre els drets humans i els drets interculturals per tal d'assegurar que els estudiants de tot el món avancin en la comprensió de les altres cultures i religions, i per l'establiment de regles socials que donin suport a la integració de les comunitats immigrants i el diàleg intercultural. Finalment, el document presenta una àmplia iniciativa d'ocupació juvenil que cal portar a terme als països on la desocupació, l'alienació i l'extremisme són problemes greus. El problema de la discriminació de la dona en el món musulmà també ha estat abordat pel grup d'alt nivell, si bé "amb tota la prudència" i "sense donar lliçons a ningú".

Amb aquest informe a la mà i en consulta amb els copatrocinadors, Annan presentarà a la comunitat internacional a mitjans de desembre les seves pròpies recomanacions per a l'aplicació de les mesures proposades. Després, els governs espanyol i turc estudiaran el pla d'acció del secretari general de l'ONU i copatrocinaran una proposta de resolució per a la seva aprovació, l'any que ve, a l'Assemblea General de les Nacions Unides.

"El problema mai és la fe, sinó els fidels"

Després de rebre aquest informe, Annan ha agraït a Zapatero i Erdogan la iniciativa que, ha dit, arriba en el millor moment. Després d'elogiar que "no s'hagi caigut en la trampa d'acceptar la implícita divisió del món en civilitzacions clarament diferents i separades", ha subratllat que aquesta visió és un "anacronisme" i ha criticat que la demonització de l'altre hagi estat sovint la solució. "En realitat, el problema mai és la fe, la religió, sinó els fidels i la forma en què es comporten", ha sentenciat Annan.

Espanya, exemple de voluntat de pau

Per la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero ha posat Espanya com a exemple de voluntat de pau després de l'11-M. El president espanyol ha assenyalat que "ni la violència, ni la incitació a la venjança" han pogut canviar "la voluntat de pau dels espanyols, tantes vegades colpejats pel terrorisme". "La violència va trencar la vida dels nostres germans, però no la integritat ni els principis del nostre poble", ha dit en referència als atacs a Madrid. "Sense pau no hi ha llibertat, no hi ha justícia, no hi ha dignitat, no hi ha prosperitat", ha afegit.

Al seu parer, les recomanacions pràctiques contingudes a l'informe final es basen en "una cultura de la pau, d'entesa de l'altre, de la diversitat". Zapatero ha vaticinat que cada cop seran menys les tesis que parlen d'un xoc de civilitzacions, de la força, de la derrota".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut