Barcelona

L'alentiment de la construcció afecta els sectors auxiliars

L'any 2007 es van concedir permisos per fer prop de vuitanta mil habitatges, una xifra que representa un reducció del 37% respecte al 2006. Les dades sobre l'atur també reflecteixen que s'ha incrementat en un 3,4% el nombre de treballadors de la construcció en atur. Tenint en compte que l'edificació residencial representa el 35% del Producte Interior Brut del sector de la construcció, l'alentiment de la construcció d'habitatges sembla que ja comença a tenir repercussions sobre el conjunt de sectors auxiliars que hi participen. Ja sigui el consum de ciment, que s'ha estancat durant l'últim any, o la baixada de demanda del ferro que va a parar a la construcció de pisos, les empreses auxiliars han vist que s'han d'adaptar al nou context. Reduir la producció, treure estocs o retallar el personal són alguns dels efectes de la frenada de la construcció.

Actualitzat

El consum de ciment és un indicador clar de l'activitat del sector de la construcció. Si en els últims anys, el ciment destinat a pisos ha augmentat cada any en percentatges superiors al 4%, durant el 2007 hi ha hagut una frenada en sec i el consum s'ha estancat.

Altres sectors auxiliars que estan patint les conseqüències de l'alentiment del sector són els fabricants de ferro per fer bigues. En aquest cas, però, la producció de ferro també se'n va cap a l'obra pública i les infraestructures. A més, com que el ferro és una matèria primera, té moltes possibilitats de transformació i d'ús, i per tant és més fàcil diversificar la producció en altres sectors com la maquinària o l'automoció.

Els acabats per a la llar, com ara els interruptors d'un pis, posen el punt final a les obres d'un habitatge. N'hi ha de tota mena i colors, i cada vegada tenen més funcions i són més sofisticats. Aquests productes tenen més valor afegit i busquen fer-se un lloc en la rehabilitació de pisos, ara que hi ha una frenada en el sector immobiliari.

Però diversificar els productes no és tan fàcil quan el mercat principal és l'edificació residencial. És el cas de l'empresa de sanitaris Roca. A causa de la caiguda de l'activitat immobiliària, l'empresa ha presentat dos expedients temporals d'ocupació que afecten uns 170 treballadors de les seves plantes de Gavà i Alcalá de Henares.

Un altre exemple és el del Grup Simon, de material elèctric i acabats per a la llar, que té previst no renovar 200 contractes temporals. És una conseqüència més de la frenada de la construcció, després molts anys de "boom" immobiliari.

Anar al contingut