Madrid

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Alavedra i Prenafeta, entre els detinguts en l'"operació Pretòria"

Cop brutal anticorrupció amb el comandament de Baltasar Garzón a Catalunya. S'han detingut vuit persones i no nou, com s'havia dit fins ara, tot i que de moment es coneix la identitat de set. Entre aquests hi ha l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, l'exconseller d'Economia Macià Alavedra i l'exsecretari general de la Presidència de Jordi Pujol Lluís Prenafeta. La Guàrdia Civil continua escorcollant l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i ha detingut cinc persones més, entre les quals, el regidor d'Urbanisme i un exdiputat del PSC. Se'ls acusa de suborn, prevaricació, tràfic d'influències i blanqueig de capital. Tot i que no hi ha informacions oficials, sembla que la investigació té algunes ramificacions en altres localitats.

Actualitzat
En el moment de ser detingut, l'alcalde de Santa Coloma era al seu domicili, a la part alta de Barcelona. Allà, la Guàrdia Civil ha estat escorcollant el pis a la recerca de documentació, en presència de Bartomeu Muñoz, fins a dos quarts de quatre de la tarda. El mateix procediment s'ha seguit al domicili de Lluís Prenafeta. Un cop acabat l'escorcoll, funcionaris del Ministeri de l'Interior han marxat amb caixes plenes de documents i amb l'exsecretari de Presidència detingut. A més, funcionaris del Ministeri de l'Interior, acompanyats d'agents de la Guàrdia Civil, han detingut l'exconseller de la Generalitat Macià Alavedra i s'han personat als ajuntaments de Sant Andreu de Llavaneres i de Badalona per sol·licitar documents requerits per l'Audiència Nacional.

L'escorcoll a l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha començat a les 10 del matí i encara dura. La Guàrdia Civil ha fet sortir de les dependències tots els funcionaris, n'ha bloquejat tots els accessos i està inspeccionant totes les àrees municipals. A primera hora de la tarda l'escorcoll s'ha fet amb presència de l'alcalde. Centenars de curiosos s'han aplegat al voltant del consistori per seguir en directe l'evolució dels esdeveniments. També s'ha detingut el regidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco; l'exdiputat del PSC Lluís García Sáez, que va ser expulsat pel PSC per suposada corrupció urbanística, i tres persones més: el director gerent de serveis de l'Ajuntament, Pascual Vela, i dos empresaris de la construcció: Josep Singla, de la immobiliària Proinosa i Lluis Casamitjana, president del grup Espais.

Segons han assegurat fonts jurídiques, la investigació es va iniciar a l'Audiència Nacional el 2007 i està relacionada amb una altra causa que es va portar a la mateixa Audiència Nacional dos anys abans. Als detinguts se'ls imputen els delictes de tràfic d'influències, blanqueig de capital i suborn i seran traslladats a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. De moment, però, només hi han portat un dels detinguts.


Badalona i Sant Andreu de Llavaneres


L'operació de Garzón també s'ha estès als consistoris de Badalona i de Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme. En el cas de Badalona, fonts consistorials han informat que, ara per ara, ni hi ha escorcolls ni se'ls ha notificat cap intervenció. En canvi, en el cas de Sant Andreu de Llavaneres, la policia judicial s'ha presentat a l'ajuntament i els ha entregat la notificació oficial segons la qual n'escorcollaran les dependències, cosa que han acabat fent. Segons sembla, Garzón investiga la firma d'un conveni urbanístic que va firmar l'Ajuntament de Llavaneres l'any 2006 durant el mandat del PP i el PSC. Per aquest motiu, l'actual alcalde de la vila, el militant d'Unió Bernat Graupera, ha dit que està "molt tranquil". El grup SOS de Llavaneres havia denunciat, durant el mandat del PP i el PSC, quatre convenis urbanístics, dos dels quals van ser desestimats per la fiscalia, mentre que els altres dos van seguir endavant.

P
olítics amb nom i cognoms

Bartomeu Muñoz és l'alcalde de Santa coloma de Gramenet des del 2002, quan Manuela de Madre va deixar el càrrec per motius de salut. El seu pare, Blas Muñoz, també va ser alcalde durant la transició democràtica a la ciutat. Fonts municipals han explicat que Bartomeu Muñoz no havia anat a l'ajuntament des d'ahir perquè estava malalt. A la tarda, hi ha fet acte de presència.

Macià Alavedra va ser nomenat el 1980 portaveu de CiU al Parlament de Catalunya i conseller de Governació de la Generalitat. El 1987 va passar a la Conselleria d'Indústria i Energia, departament que va encapçalar fins al 1989, quan va ser nomenat conseller d'Economia i Finances. Va ser el càrrec que li va donar més notorietat, ja que va obtenir del govern espanyol el 15% de l'IRPF per a Catalunya, i més tard en va aconseguir el 30%. El 1997, Alavedra va dimitir d'aquest càrrec i va deixar l'escó, va abandonar la política i va ser nomenat president del consell d'administració de la societat Autopistes de Catalunya fins al 2003. També ha estat president de les societats Abertis Logística i Kern Pharma.

Pel que fa a Lluís Prenafeta, se'l considera la mà dreta de l'expresident Jordi Pujol durant els anys vuitanta. Després d'haver estat secretari de la Presidència durant tota aquella dècada, ja no ha tingut cap més càrrec polític i ha treballat exclusivament en l'empresa privada. Va ser president de Petrocat i del túnel del Cadí, càrrecs que va deixar a mitjans dels noranta per dedicar-se a les seves pròpies empreses. El 2001 va crear la Fundació Catalunya Oberta, de la qual és president. El 1990 Prenafeta va ser acusat pel sindicat CNT i un grup d'advocats catalans d'aprofitar-se del seu càrrec públic per a interessos personals, en la concessió de serveis i equipaments per a la Generalitat. El 1993, però, l'Audiència de Barcelona va arxivar les diligències.

E
mpresaris amb noms i cognoms

Josep Singla és president de la constructora Proinosa i també és un dels detinguts en el marc de l'"operació Pretòria". L'empresa es va fundar el 1974 i ha treballat tant en obra civil per als ajuntaments com també en obra industrial. En el cas de Santa Coloma de Gramenet, Proinosa estaria relacionat amb una vintena d'obres al municipi al llarg dels últims cinc anys.

Lluís Casamitjana també és un dels detinguts. Presideix l'empresa constructora familiar Espais, que va néixer el 1922. A principis dels 80 es va constituir Espais Promocions Immobiliàries, la firma que engloba totes les societats del grup. Opera tant en el sector residencial de venda i lloguer com en el comercial, aparcaments, oficines, hotels i logística.

Investiguen si la trama va operar a través d'una empresa municipal

La Guàrdia Civil investiga si la trama de corrupció urbanística va operar a través de l'empresa municipal de promoció immobiliària Gramepark de Santa Coloma de Gramenet, presidida pel regidor d'Urbanisme detingut, Manuel Dobarco. Agents de la Guàrdia Civil han escorcollat la seu de Gramepark, SA i de l'empresa municipal de promoció empresarial Grameimpuls, SA a la recerca de documentació que les relacioni amb la trama que investiga l'Audiència Nacional. A més, els agents han inspeccionat les oficines dels Serveis Territorials de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, on s'emmagatzemen expedients dels serveis de neteja, via pública i urbanisme del consistori.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut