Joan Badia sortint dels jutjats de Manresa on estava imputat per desobediència l'1-O
Joan Badia sortint dels jutjats de Manresa on estava imputat per desobediència l'1-O
Manresa

L'alcalde de Callús acusa la jutge que l'investiga per l'1-O d'actuar "per venjança"

Joan Badia va denunciar la Guàrdia Civil per l'actuació durant el referèndum, però la jutge de Manresa que porta el cas l'està investigant a ell per desobediència

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Callús, Joan Badia, s'ha presentat aquest dilluns al matí als jutjats de Manresa, citat per la jutge que instrueix una causa per les càrregues policials de l'1 d'octubre durant el referèndum a diferents poblacions del Bages.

Badia estava citat com a investigat, i s'ha negat a declarar. Quan ha sortit, un centenar de persones que l'esperaven sota la pluja l'han aplaudit i han cridat "No esteu sols", en referència a ell i als altres alcaldes acusats.

Badia s'ha negat a declarar perquè considera que l'acusació que li ha fet la jutge és "una venjança":

"En l'expedient es veu molt clar que diu: "Aquest senyor acusa la Guàrdia Civil. Recordin-li a aquest senyor que el referèndum del dia 1 d'octubre no es podia fer, i obrin causa contra ell per desobediència". Això jo entendria que ho fes la Guàrdia Civil o que ho faci un fiscal, però no que ho faci la mateixa jutge, que d'ofici m'obre causa contra tot això."

 

Badia va presentar una denúncia contra la Guàrdia Civil després de l'actuació policial durant el referèndum a l'Escola Joventut de Callús, que va servir de col·legi electoral.

En la denúncia, Badia acusava els agents de robatori del seu ordinador portàtil, de destrosses a l'escola i també d'atemptat a l'autoritat, perquè el van fer caure a terra.

La versió de la Guàrdia Civil, en canvi, diu que l'alcalde va ensopegar i va caure sol. En un vídeo gravat per un assistent es veu clarament la caiguda de Badia quan la Guàrdia Civil decideix entrar a l'escola:

 

 

Notícia relacionada: MEMÒRIA AUDIOVISUAL DE L'1-O

 

"Brutals i, a sobre, mentiders"

Badia ha qualificat els agents de la Guàrdia Civil de "brutals i, a sobre, mentiders" i ha afegit que l'acusació que li fan de desobediència "no té cap sentit":

"L'acusació, que és de desobediència, no té cap sentit, perquè el que vaig fer jo, igual que molts alcaldes aquell dia, va ser estar amb el poble, estar amb la gent, intentar dialogar i impedir la violència, que malauradament no la vam poder impedir, com es veu a les imatges."

L'alcalde de Callús s'ha adreçat als presents i ha acabat el seu parlament amb una cita del líder de la primavera de Praga el 1989, Václav Havel:

 


 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut