Barcelona

L'Alba és donada d'alta de l'UCI un mes després del seu ingrés per maltractaments

L'Alba, la nena de 5 anys de Montcada i Reixac que va rebre greus maltractaments, ha estat donada d'alta de l'UCI de l'hospital de la Vall d'Hebron. Un nou informe mèdic ha informat que la nena, després de passar un mes a l'UCI serà traslladada a una habitació. Segons l'informe, la nena té seqüeles de memòria i de llenguatge, però respon a alguns estímuls amb els ulls. Ara comença un període de sis mesos de recuperació per saber com evoluciona.

Actualitzat

Els metges han donat d'alta de l'UCI l'Alba, la nena de cinc anys hospitalitzada des de fa un mes com a conseqüència de maltractaments, després de la millora que la petita ha experimentat els últims dies. L'Alba té "estats de vigília" i respon amb moviments i obertura d'ulls a estímuls externs.

El doctor Jordi Roquetas, cap del servei de la Unitat de Atencions Intensives de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on la nena va ingressar el 4 de març passat, ha explicat que l'Alba "està reactiva quan se la crida pel seu nom" i obre espontàniament els ulls, encara que experimenta respostes motors "anòmales", com moviments repetitius de les extremitats, sobretot les superiors.

Seqüeles segures

El facultatiu ha subratllat que el procés de recuperació de l'Alba, que va ingressar en estat molt greu amb un traumatisme cranioencefàlic, serà lent, i que de ben segur que "tindrà seqüeles motores i neurocognoscitives irreversibles" a les àrees del llenguatge, memòria o coordinació de moviments. "Estem en una fase de reparació, recuperació i rehabilitació que durarà sis mesos. Fins aleshores no podem dir si el que té és definitiu o no", ha indicat el doctor, que ha insistit que "és segur" que tindrà seqüeles, encara que "falta veure'n la intensitat".

Roquetas ha comentat que l'Alba, que serà traslladada a planta, "s'adona de les coses" i somriu quan se li parla o la criden pel seu nom, encara que "altres vegades amb el mateix estímul no hi ha resposta". "Té moltes hores del dia en què està desperta. Si reconeix el que està veient o si té consciència d'on es troba, jo ja no diria tant", ha precisat el doctor.

Una vegada a planta, la petita continuarà sent sotmesa a rehabilitació fisioterapèutica i estarà atesa per un cuidador expert en traqueotomia, ja que els metges van retirar la ventilació mecànica a la nena a final del mes de març passat, encara que li van realitzar un petit orifici a la tràquea perquè respirés amb més facilitat.

Estimulació afectiva

L'Alba, a més, rebrà, com fins ara, la visita de tres cuidadores -al matí, a la tarda i a la nit-, que s'ocupen d'estimular-la i li donen "afecte", com faria "una mare si el seu fill fos a l'UCI". "Li fan companyia, li parlen, la toquen, l'acaricien. L'estimulen de manera sensorial perquè pugui percebre que no està sola en un lloc hostil com és un hospital", ha explicat Mercè Canet, responsable d'atenció a l'usuari de l'hospital de la Vall d'Hebron.

Canet ha comentat que "són estímuls molt bàsics", com "petites frases per veure si pot intentar reaccionar" i perquè s'adoni que "hi ha persones que pensen en ella i que l'estimen", perquè "vagi desenvolupant sentiments positius". De moment, i encara que sigui traslladada a una habitació normal de l'hospital, l'Alba només podrà rebre la visita del personal mèdic autoritzat i de les seves cuidadores, per la qual cosa els seus familiars, a l'espera de noves directrius de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia), continuaran sense poder veure la petita al centre.

El cas de l'Alba va desencadenar una forta polèmica, ja que la petita havia rebut maltractaments amb anterioritat i cap de les administracions implicades no havia adoptat mesures que evitessin la greu agressió que finalment va patir la petita.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut