El Pla dels Tres Turons prové dels anys 50 i s'ha reformulat diverses vegades
El Pla dels Tres Turons prové dels anys 50 i s'ha reformulat diverses vegades
Barcelona

L'Ajuntament reactiva el Pla dels Tres Turons, un pulmó verd entre Horta i Gràcia

L'Ajuntament de Barcelona reactiva el pla per unir els tres turons del nord de la ciutat a través d'un gran pulmó verd. El projecte afecta unes 300 cases de la zona

Letícia MarcosActualitzat

L'any 1957, els pares de la María van comprar una casa dalt de tot del turó de la Rovira. És una torre del 1922 amb unes grans terrasses des d'on es veu tot Barcelona. Ella viu al carrer Marià Labèrnia, on hi ha un conjunt de casetes per davant de les quals es passa per anar a les bateries antiaèries de Barcelona, un espai molt visitat pels turistes.

Aquestes cases han estat afectades des dels anys 50 pel Pla dels Tres Turons, un projecte que pretén unir els tres principals turons de Barcelona, el turó de la Rovira, el turó del Carmel i el turó de la Creueta del Coll, per fer un gran pulmó verd dins de la ciutat.

La passada dècada es va tornar a posar sobre la taula el projecte, i el 2010 es va modificar el Pla General Metropolità (PGM) per concretar com es faria el parc. En total van quedar afectades 295 cases, situades dins del parc, que formen part dels districtes d'Horta-Guinardó i de Gràcia. Al turó de la Rovira hi ha 123 d'aquestes cases que hauran d'anar a terra, entre altres, la de la María.

Quan l'alcalde Trias va entrar a l'Ajuntament, va prometre als veïns que no s'enderrocarien els nuclis de cases de dins del futur parc i els va arreglar el carrer, que fins aquell moment no tenia ni gas, ni enllumenat, ni voreres. També els va assegurar que el seu govern apostava per un parc mixt de parc i cases, i que no els enderrocarien les cases. Però el Pla General Metropolità no es va modificar.

 

 

Fa un mes i mig, el nou equip municipal va convocar l'Associació de Veïns del Turó de la Rovira i els de Can Baró i els va explicar que s'està treballant en un avantprojecte per reubicar els veïns del turó en un espai on ara hi ha un poliesportiu i unes zones d'oci veïnal a Can Baró. Als veïns del turó això els va agafar per sorpresa perquè no tenien constància que el parc dels Tres Turons continuava endavant.

El pla preveu que s'hauran de fer pisos per reallotjar tots els afectats pel Pla dels Tres Turons. On se n'hauran de fer més serà a les pistes del carrer Tenerife, al barri de Can Baró, on s'haurien de construir un centenar de vivendes noves. La modificació del PGM del 2010 ja preveia que el sòl on ara hi ha les zones d'oci seria edificable, però la reactivació del pla després de set anys sense notícies ha agafat per sorpresa els veïns.

♦ El Parc dels Tres Turons, 60 anys de debat urbanístic

Fa tres anys van inaugurar el nou poliesportiu, i l'estiu passat van estrenar la plaça, però tot això anirà a terra per fer quatre blocs de pisos. Els veïns expliquen que, en un barri on tot són pujades i baixades, les zones d'oci que perdran són les úniques zones planes d'esbarjo que tenen, i que els ha costat molts anys de lluites aconseguir-les.

Una consulta per dissenyar la reordenació

Els veïns volen fer ara una assemblea i estudiar quines accions han d'emprendre per aturar aquestes obres. L'Ajuntament afirma que sempre han volgut tirar endavant el Pla dels Tres Turons i que ara volen obrir una consulta participativa per dissenyar la reordenació d'aquesta zona on es reubicaran les famílies del turó de la Rovira. L'Ajuntament espera tenir l'avantprojecte llest abans que acabi el seu mandat, el 2019, i, més endavant, continuar desplegant tot el projecte del parc.

L'any 2010 es va planificar que el projecte s'havia de fer en quatre fases, de quatre anys cadascuna, és a dir, en un total de setze anys. En les primeres fases ja es preveia que s'havien de construir els pisos on s'hauran de reallotjar les famílies, uns pisos que estaran escampats pels dos districtes, tot i que serà a Can Baró on se n'acumularan més.

Les expropiacions, tant del turó de la Rovira com de la resta de zones del nou parc, es deixaran per als últims anys del pla. L'Ajuntament també preveu fer equipaments dins de les noves àrees que es dissenyaran dins del parc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut