Barcelona

L'Ajuntament enviarà "Ciutat morta" a la Fiscalia i revisarà l'actuació de la Guàrdia Urbana

El consistori considera determinant el testimoni anònim de què parla el documental, que canvia la versió oficial dels fets i exculpa els joves condemnats

RedaccióActualitzat

Arran de l'emissió del documental "Ciutat morta" dissabte al canal 33, l'Ajuntament de Barcelona, a petició de l'alcalde, presentarà un escrit a la Fiscalia per demanar que valori si el documental aporta noves proves que permetin reobrir el "cas 4-F" que s'hi denuncia. Ho ha explicat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, en una compareixença informativa: "Davant la gravetat dels fets que descriu el documental i de les diferents informacions que conté, com a govern municipal no podem ni volem girar-hi l'esquena. Per aquest motiu anuncio que hem decidit que, en cas que apareguin noves proves relacionades amb aquests fets, aportarem aquestes proves de manera immediata a la Fiscalia."

Forn ha afegit que presentaran un escrit a la Fiscalia, en què s'adjuntarà el documental. Segons el tinent d'alcalde, és determinant el testimoni anònim de què parla el documental, que canvia tota la versió oficial dels fets i exculpa els joves condemnats. L'actual responsable polític de la Guàrdia Urbana ha dit que es revisarà el cas des del principi fins al final.

Els partits que governaven l'Ajuntament de Barcelona durant els fets que narra el documental "Ciutat morta", el PSC, Esquerra Republicana i Iniciativa-Verds, han demanat que es reobri el "cas 4-F". L'alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha dit que estudia portar aquesta qüestió al ple.

Des d'Iniciativa, Dolors Camats ha reconegut que s'haurien pogut fer més coses. "És veritat que es van trobar amb dificultats i opacitat, però sempre es pot fer alguna cosa més, en tot, i més en un cas tan dramàtic en el qual hi ha un agent amb discapacitat per a tota la vida i una noia morta."
 
El regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha explicat que ja han mogut fitxa perquè es torni a investigar. "Aquest matí el nostre grup municipal ha entrat un prec a la Comissió de Seguretat per reobrir la investigació d'aquest cas i que s'aclareixi de forma contundent".
 
El Partit Popular sosté que si algú té proves noves, les ha de presentar al jutjat. I la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, vol que s'arribi fins al final. "No compartim aquest tipus de pràctiques policials. Nosaltres estem pel respecte als drets humans. S'ha d'obrir una investigació per arribar fins els responsables d'aquestes conductes".

Poc abans de la compareixença informativa del tinent d'alcalde, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Joaquim Forn ja defensava la reobertura del cas, arran del ressò que ha tingut el documental. El relat parteix dels incidents que van passar a Barcelona el febrer del 2006, en què un agent de la Guàrdia Urbana va quedar ferit molt greu i cinc joves van ser condemnats pels fets. Forn també assegura a "El matí de Catalunya Ràdio" que és la Seguretat Social qui paga la pensió als dos agents implicats en el cas, i no l'Ajuntament, com s'ha dit.

En declaracions al mateix programa, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, demana al ministeri públic que actuï: "Davant una cosa així, la fiscalia podria perfectament mirar-s'ho. I després tots haurem d'acceptar si realment hi ha fets nous que justifiquen una reobertura del judici o la celebració d'un altre judici." Mentrestant, el síndic de greuges anuncia també una actuació d'ofici per recollir informació del cas.

"Ciutat morta" es va emetre amb cinc minuts menys que el muntatge original perquè el jutge va ordenar a l'empresa productora retirar-ne un fragment.

Sobre aquesta prohibició judicial n'ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio" el periodista de La Directa Jesús Rodríguez, que surt en el fragment: "La convicció que l'objectiu final d'aquesta demanda era impedir que es passessin, no els cinc minuts, sinó el conjunt del documental."

El documental emès dissabte al 33 ha tingut la millor audiència de la història del canal, amb 569.000 espectadors.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut