Pla mig de l'alcaldessa, Anna Erra, i de la tècnica responsable d'anàlisi de serveis de l'Ajuntament de Vic, Gemma Riera, durant la p…
Pla mig de l'alcaldessa, Anna Erra, i de la tècnica responsable d'anàlisi de serveis de l'Ajuntament de Vic, Gemma Riera, durant la presentació dels nivells de transparència del consistori. Imatge del 21 de gener de 2017 (Horitzontal).

L'Ajuntament de Vic vol crear un registre dels grups d'interès que interactuen amb l'administració local

ACN Vic.-L'Ajuntament de Vic ha anunciat que vol crear un registre de grups d'interès que interactuen amb l'administració local, emmirallant-se en la iniciativa que ha sorgit en aquest sentit des de la Generalitat. L'alcaldessa Anna Erra així ho ha avançat aquest dimarts durant la presentació dels resultats sobre transparència de l'Ajuntament. De fet, el consistori vigatà compleix per segon any consecutiu el 100% dels 52 indicadors de transparència que determina el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona sota el segell Infoparticipa. Tot i que per la mida del municipi no sigui necessari (ho és a partir dels 50.000 habitants), l'Ajuntament de Vic també s'ha auditat a través dels índex que proposa l'organització Transparència Internacional. De la vuitantena d'indicadors que se sotmeten a examen, el consistori vigatà ha aconseguit una valoració satisfactòria del 91,25%.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, s'ha mostrat satisfeta amb els nivells de transparència que ha aconseguit l'Ajuntament de Vic tant en els indicadors que marca el segell Infoparticipa com en els indicadors de Transparència Internacional. La tècnica responsable d'anàlisi de serveis, Gemma Riera, ha destacat el compliment de consistori vigatà amb la llei de transparència i ha assenyalat que "l'objectiu és publicar-ho tot perquè la ciutadania pugui saber què està fent l'Ajuntament". Els índex en què Vic ha aconseguit un 100% de compliment valoren, entre d'altres aspectes, la publicació de l'agenda de l'alcaldessa i la comunicació de tots els actes institucionals, els currículums dels regidors i del personal eventual o els vídeos amb els enregistraments dels plens. A més, també es fa públic com es gestionen els recursos econòmics del consistori i el seu estat d'execució de forma actualitzada o s'exposen els contractes que s'han formalitat i quines són les subvencions que es donen, els seus perceptors i quin n'és l'import. Com a novetat, l'Ajuntament de Vic ha publicat el catàleg de serveis del consistori on s'inclouen més de 80 serveis. Amb l'objectiu que tota aquesta informació que es recull al web municipal sigui "més amena i accessible", l'alcaldessa ha explicat de cara a l'estiu es presentarà una nova versió de la pàgina.Gemma Riera ha explicat que s'està elaborant un plec de clàusules perquè el codi ètic on s'estableixen els principis de conducta i les normes que han de complir els treballador públics no només siguin d'obligat compliment per als membres del consistori, sinó que també ho siguin pels actors amb qui contracta l'Ajuntament. L'alcaldessa, Anna Erra, ha admès que la nova llei de transparència suposa un volum de treball més gran per a l'Ajuntament, i per això han destinat un dels treballadors a aquesta tasca amb dedicació complerta. Tot i que en moments puntuals es podria parlar de "desbordament" com a conseqüència de les peticions, la batllessa ha assegurat que de moment es tracta d'un procés d'aprenentatge i que molts processos d'informació s'hauran d'anar automatitzant. Riera ha explicat que en un any es poden produir entre 10 i 20 peticions d'informació, i el percentatge d'estimació d'aquestes, i per tant de resposta, se situa al 95%.Vic es va situar l'any passat entre els 25 municipis de Catalunya que van obtenir el 100% de puntuació, dels 948 que hi ha a Catalunya. Enguany, a falta d'un mes perquè s'acabi el període d'avaluacions als webs municipals per part del Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB, l'Ajuntament de Vic ja ha rebut la notificació que assoleix el màxim nivell de transparència.

Anar al contingut