L'Ajuntament de Manresa exigeix la llibertat dels presidents d'ANC i Òmnium i condemna la "brutalitat policial" de l'1-O

ACN Manresa.-El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous al vespre una proposició d'ERC, CDC, CUP i DM per exigir la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i "denunciar, condemnar i reprovar la violència generada per l'estat espanyol, mitjançant l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil" durant l'1-O. El text també demana la dimissió i cessament dels màxims responsables de l'operatiu, entre els quals el president del govern, Mariano Rajoy, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, entre altres.

La proposició d'ERC, CDC, la CUP i DM ha estat aprovada amb 20 vots favorables (els de CDC, ERC, CUP i DM i el del regidor Miquel Davins), 2 en contra (C's) i 3 abstencions (PSC). A banda de les dimissions de Rajoy, Zoido i Millo, el text també demana que abandoni el càrrec Emilio Ablanedo, subdelegat del govern espanyol a Barcelona, així com el cessament "immediat" del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos. A més, tots ells han estat declarats persones non grates al municipi.Igualment, a la proposició es condemnen les paraules del rei Felip VI, pronunciades el dimarts 2 d'octubre després d'una jornada d'aturada i mobilització general, en què no condemnava la repressió estatal ni mostrava la seva solidaritat amb els que la van patir. És per això que l'Ajuntament ha anunciat que no participarà de cap acte on hi hagi la seva presència ni el convidarà a cap acte organitzat pel consistori.El text també mostra la "solidaritat" de l'Ajuntament amb els municipis afectats pels danys provocats per la "violència policial" i amb les persones ferides com a resultat de la "brutalitat" en l'actuació "desproporcionada" dels cossos de seguretat de l'estat. I exigeix al Ministeri d'Interior el rescabalament pels danys materials. Finalment exigeix la retirada de tots els efectius policies de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil enviats "per impedir l'exercici democràtic de votar en un referèndum, reprimint amb violència les llibertats i drets fonamentals de la ciutadania".

Anar al contingut