Una de les plaques franquistes que es retiraran
Una de les plaques franquistes que es retiraran
Lleida

L'Ajuntament de Lleida retira 269 plaques del Ministeri de l'Habitatge franquista

Es mantenen quatre plaques per voluntat dels veïns

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Lleida ha retirat les plaques del Ministeri de l'Habitatge franquista que hi havia en edificis de la ciutat. N'han tret 269 i se n'han deixat quatre perquè ho han demanat els propietaris dels edificis. Fonts municipals detallen en un comunicat que hi havia 66 elements que constaven al cens del Memorial Democràtic que ja no existien. Segons aquest cens, a Lleida ciutat, hi havia 341 plaques amb el jou i les fletxes falangistes.

Aquest divendres ha anunciat que s'ha portat a terme l'acció "amb efectivitat i rapidesa" amb la col·laboració de la Federació d'Associació de Veïns de Lleida i de la companyia de Petrolis Independents.

L'alcalde Àngel Ros va afirmar aquest dijous que retiraria les plaques franquistes perquè "s'havia creat alarma social".

El grup municipal del PSC i l'agrupació del PSC de Lleida han difós aquest divendres al matí un vídeo promocional que detalla l'acció dels governs municipals socialistes a la Paeria en matèria de memòria històrica a la ciutat durant les últimes quatre dècades amb l'etiqueta #40anysambtornavís. 

Retirada amb polèmica

Cal recordar que va sorgir la polèmica quan, en una entrevista a la Xarxa, l'alcalde Àngel Ros es va negar a destinar recursos municipals a treure les plaques i instava els qui els fessin nosa a agafar "una escala i un tornavís" per despenjar-les ells mateixos.

Això va provocar la reacció de diversos col·lectius i l'empresa Petrolis Independents ja va retirar-ne algunes el cap de setmana passat després d'anunciar que estava disposada a assumir-ne el cost desinteressadament.

L'entitat Acaba amb la placa també havia anunciat una retirada popular massiva per al 22 d'abril. El síndic de greuges, Rafel Ribó, també va emetre una resolució on instava l'Ajuntament de Lleida a retirar les plaques franquistes dels edificis en compliment de la llei de memòria històrica.


La Plataforma Lleida Lliure de Franquisme ha convocat, per a aquest dissabte, una manifestació centrada, sobretot ,a reclamar a l'Ajuntament que elimini del nomenclàtor nou carrers dedicats a personalitats vinculades al règim.

Catalunya manté actualment uns 5.000 elements catalogats com a simbologia franquista, la major part dels quals són plaques d'habitatges.

Anar al contingut