Pla sencer de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de Pere Castanyé, de la Fundació Champagnat, visitant el nou centre socioeducatiu d�…
Pla sencer de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de Pere Castanyé, de la Fundació Champagnat, visitant el nou centre socioeducatiu d'atenció diürna infantil del barri de Balàfia. Imatge del 21 de febrer del 2017. (Horitzontal)

L'Ajuntament de Lleida posarà en marxa al març el nou centre socioeducatiu d'atenció diürna infantil a Balàfia

Actualitzat

ACN Lleida.-L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat aquest dimarts la finalització de les obres de rehabilitació a l'antic tanatori de la ciutat que acollirà el nou centre socioeducatiu d'atenció diürna infantil de la Zona Nord-Est, al barri de Balàfia, que s'obrirà aquest mes de març. 'Gínjol', que serà el nom d'aquest nou equipament ubicat al carrer Cerdanya, atendrà uns quaranta nens (20 a cada torn), amb la possibilitat d'arribar a atendre'n fins a 60 i estarà gestionat per la Fundació Champagnat-Maristes, com ja ho fa amb el Centre Pas a Pas i el Centre Obert Calidoscopi, els dos al barri de la Mariola. La Paeria, amb la voluntat de donar suport a la infància, ha apostat per la creació de dos centres que ofereixen un servei d'intervenció socioeducativa d'atenció diürna infantil, el Mercadet a la Bordeta i aquest de la Zona Nord-Est -ambdós ofereixen servei des de l'abril del 2015- per atendre els infants i els adolescents en aquestes zones on s'havia detectat una especial mancança. De forma provisional, el servei del centre de Balàfia s'ha ubicat a l'escola Països Catalans.

Acompanyat en la visita pel germà Pere Castanyé, de la Fundació Champagnat, Àngel Ros ha posat de relleu el treball que realitzen aquests tipus de centres a la ciutat de Lleida amb infants i joves amb risc d'exclusió social, però també amb llurs famílies i l'entorn. "No només venen als centres a fer treballs de l'escola, sinó que els ajuden a treballar des d'altres àmbits, com l'emocional, a través de dinàmiques de grup i activitats específiques per a ells", ha ressaltat l'alcalde de Lleida. La Paeria ha actuat en una part de l'edifici de l'antic tanatori per adaptar-lo a les necessitats per tal d'atendre els infants, adolescents i joves de la zona (entre els 5-16 anys). Fins ara, el servei del centre s'ha ubicat provisionalment a l'escola Països Catalans. L'actuació ha consistit en l'execució d'obres de reforma de dues plantes de l'antic tanatori, que han servit per adequar els usos de part de la planta baixa i del primer pis. En total, són uns 250 metres quadrats (125 a cada planta), que compten amb tres aules, un despatx, una sala de reunions, tres banys i un petit magatzem.Ros ha explicat que l'Ajuntament de Lleida destina a aquest tipus de centres mig milió d'euros i en aquests espais atén uns 550 infants i adolescents (entre els centres municipals i els no municipals). A la ciutat hi ha set centres municipals i quatre centres de titularitat d'entitats del tercer sector, als quals la Paeria dóna suport.Aquests centres socioeducatius són serveis diürns, emmarcats, per llei, dins de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Primària. Desenvolupen una tasca socioeducativa durant el temps lliure dels infants, adolescents i joves, donant suport, estimulant i potenciant l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.Funcionen en horari extraescolar, normalment de dilluns a divendres, essent un recurs de dedicació intensiva on cada infant és atès un mínim de 7 hores setmanals. En èpoques de vacances escolars (Setmana Santa, Nadal i estiu) els centres municipals continuen funcionant amb una programació especial.

Anar al contingut