Pla mig de l'alcaldessa, Montse Venturós, exigint la llibertat de Sànchez i Cuixart. Imatge del 24 d'octubre de 2017 (Horitzontal).
Pla mig de l'alcaldessa, Montse Venturós, exigint la llibertat de Sànchez i Cuixart. Imatge del 24 d'octubre de 2017 (Horitzontal).

L'Ajuntament de Berga rebutja l'aplicació de l'article 155 amb el suport de la CUP, CiU i ERC i l'abstenció d'ICV

ACN Berga.-L'Ajuntament de Berga ha rebutjat aquest dimarts al vespre, en un ple extraordinari i urgent, l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola amb els vots a favor dels regidors de la CUP, CiU i ERC, 13 en total. Per la seva banda, el regidor d'ICV ha votat abstenció, mentre que la regidora del PSC no s'ha presentat al plenari. El text de la moció, proposat per l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència, insta a aturar la suspensió de l'autonomia catalana. L'alcaldessa, Montse Venturós, ha animat la població "a mantenir el grau de mobilització fins a aconseguir la República". Un cop començat el ple, els regidors s'han posat en peu per mantenir un minut de silenci i reivindicar l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Segons ha explicat l'alcaldessa, ho faran a cada sessió plenària fins que els dos presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC surtin de la presó.

La moció aprovada aquest dimarts al vespre a Berga principalment demana al Govern espanyol i els partits que li donen suport, PSOE i Ciudadanos, que aturin la suspensió de l'autonomia de Catalunya. El consistori berguedà ha sotmès a votació el text proposat des de l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència i han rebut els suports dels 6 regidors de la CUP, els 3 d'ERC i els 4 de CiU. La regidora del PSC, Rosalia Monroy, no ha fet acte de presència ni tampoc ha justificat la seva absència al plenari.Per la seva banda, el regidor d'ICV, Joan Antoni Torres, ha votat abstenció, "tot i haver intentat que els punts de la moció es votessin per separat". L'ecosocialista opina que el referèndum de l'1 d'octubre, tal i com s'estableix a la moció, "no pot substituir el referèndum que Catalunya necessita, ja que no compleix amb els estàndards internacionals". "Comparteixo plenament els punts 1, 2 i 3, però com que no puc votar separadament, per això m'abstinc", ha puntualitzat el regidor. Antoni Biarnés, el regidor portaveu de CiU, ha assenyalat que "com que ara no està ben vist bombardejar al segle XXI, ens bombardegen amb lleis". "Ho han provat tot des de la transició, i ara el 155 és l'última eina per domar el catalanisme", ha afegit. Biarnés ha assenyalat que el vot afirmatiu del seu grup es dona recordant "tots aquells que ja han rebut un aperitiu de l'article 155: els Jordis empresonats, els ferits de l'1-O o els membres del Govern perseguits". La regidora i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba ha destacat que amb l'article 155 s'ataca un país "que no es pot vèncer". I arribats a aquest punt, ha afegit, "la rendició ja no és un opció". Altarriba opina que "la millor resposta al 155 és la República Catalana". Abans de donar pas a les votacions, l'alcaldessa Montse Venturós, ha aprofitat per fer un repàs de tots els drets que, sota el seu parer, el govern espanyol no respecta i que van des del dret a l'asil fins al dret a la reunió, passant pel dret al secret de les comunicacions -com quan l'Ajuntament de Berga va rebre cartes de Correus obertes. La batllessa ha demanat a la població que mantingui "la mobilització i la il·lusió per fer la nova República". L'ajuntament de Berga també ha refermat el seu compromís "amb el mandat popular de l'1-O" i, per tant, no s'obeirà cap mandat que vingui "imposat" per part del govern espanyol. Concretament, el ple ha aprovat manifestar el seu suport al Govern i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'octubre, segons s'estableix en la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat. La moció també condemna la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes.

Anar al contingut