El cartell promocional del Pilar amb la imatge del torero
El cartell promocional del Pilar amb la imatge del torero
Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona rebutja exhibir una imatge del torero Morante de la Puebla per promocionar la Fira del Pilar

L'entorn del torero denuncia que la decisió és un atac a la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

La interpretació daliniana de la imatge del torero José Antonio "Morante de la Puebla" no s'exhibirà a Barcelona. L'ajuntament no permet per penjar la imatge perquè la ciutat és "contrària a les corrides de toros i a favor dels drets dels animals".

Aquesta és el cartell de la polèmica:

La imatge, obra del fotògraf José Ramón Lozano, volia penjar-se en un edifici del Passeig de Colom de la capital comtal per promocionar la Fira del Pilar de Saragossa.

El govern d'Ada Colau va remetre un comunicat a l'equip de Morante, en què no aprovava "la creativitat presentada". El text recorda que "el 2004 l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una declaració manifestant-se contrari a les corrides de toros i favorable als drets dels animals".

La nota adjunta aquella declaració que argumenta que la ciutat "té una llarga trajectòria de protecció dels animals" i que el toro "no és un animal agressiu", sinó un mamífer que "davant l'agressió i la tortura simplement pretén fugir". L'Ajuntament considera els animals "com a organismes dotats de sensibilitat psíquica, a més de física" i rebutja el seu patiment.

"Atac a la llibertat d'expressió"

L'entorn del torero denuncia que la decisió és un atac a la llibertat d'expressió. Recorden que a la imatge "no hi ha cap maltractament animal ni es fa la més mínima apologia de res".

Morante de la Puebla volia pagar 50.000 euros als veïns de l'edifici per col·locar la tanca i 12.000 més a l'Ajuntament de Barcelona.

La fotografia de Morante forma part d'una campanya publicitària en què diversos toreros com El Juli, Diego Urdiales, Alejandro Talavante o Alberto López Simón "es despullen" per publicitar també la Fira del Pilar de Saragossa.

Un altre cas

L'any 2013, el govern municipal de Convergència i Unió ja va rebutjar una imatge del torero Juan José Padilla per publicitar una exposició de fotografies al CCCB.
 

Anar al contingut