El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en roda de premsa el 19 de maig del 2017 (horitzontal)
El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en roda de premsa el 19 de maig del 2017 (horitzontal)

L'Ajuntament de Barcelona organitza per primer cop un acte per recordar l'atemptat d'Hipercor aprofitant el 30è aniversari

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona organitzarà per primer cop un acte per commemorar l'atemptat d'Hipercor aprofitant que enguany es compleixen 30 anys. En concret, el 17 de juny tindrà lloc al parc de Can Dragó un acte de record, que serà breu i auster, i que comptarà amb la participació de les famílies de les víctimes. No s'ha escollit la data de l'atemptat per no contraprogramar l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes. Al desembre s'inaugurarà també una exposició. El comissionat de Programes de Memòria de la cuitat, Ricard Vinyes, ha constatat que històricament hi ha hagut un "dèficit de reconeixement i d'acompanyament" de les víctimes per part del consistori. Ha celebrat que totes les famílies hagin estat d'acord amb aquest programa.

L'objectiu de l'Ajuntament és oferir el record i el reconeixement de la ciutat a la memòria de les 21 persones que van morir per l'explosió d'un cotxe bomba col·locat pel Comando Barcelona d'ETA al centre comercial Hipercor. "Volem fer aquest acte perquè aquest va ser un atemptat contra tota la ciutat", ha argumentat en roda de premsa Vinyes.El comissionat s'ha reunit amb pràcticament totes les famílies de les víctimes per traslladar-los el programa d'actes amb motiu del 30 aniversari de l'atemptat i per oferir el reconeixement de Barcelona. També els ha reconegut que ha faltat acompanyament per part del consistori en tots aquests anys. Segons ha explicat, tots s'han sentit còmodes amb els actes plantejats per l'Ajuntament. Sota la direcció del Comissionat de Programes de Memòria, l'artista i dramaturga Àngels Aymar ha dissenyat un acte breu i auster que comptarà amb la participació de les famílies de les víctimes. El memorial serà a la part central del parc de Can Dragó, davant del monòlit que recorda les 21 persones que van morir. Una quarantena de persones de totes les edats realitzaran una coreografia amb l'acompanyament musical d'un piano de cua. Hi haurà també un joc de miralls per retornar la imatge dels assistents i els noms escrits de les víctimes. Es deixaran 21 cadires buides com a símbol dels absents, on els familiars podran dipositar un objecte que tingui relació amb la persona perduda. L'acte acabarà amb una pluja de pètals vermells sobre el monòlit i no hi haurà discursos institucionals. "És un acte fet per les víctimes i agraeixen que no hi hagi discursos. És un acte dedicat a ells, perquè hi hagi aquest contacte entre els que van matar i els que estan vius", ha explicat Aymar.També es descobrirà una placa de senyalització del monument, perquè sigui més visible als ciutadans, i s'instal·larà un faristol davant dels magatzem, a l'avinguda Meridiana, on s'explicarà en tres llengües els fets ocorreguts. En paral·lel, es treballa en l'elaboració d'una exposició per recordar l'atemptat que estarà comissariada pel periodista Francesc Valls. Es veurà a partir de desembre al recinte de la Fabra i Coats. Vinyes ha explicat que han volgut deixar passar expressament l'estiu perquè sigui més visitada per la ciutadania. La mostra vol aprofundir en el coneixement que els ciutadans tenen de la tragèdia, que sovint és escàs, i mostrar el context polític i social en què es va produir l'explosió. També posarà de manifest la manca d'acompanyament que han sentit les víctimes i els seus familiars durant aquests trenta anys.

Anar al contingut