El director general de la DGAIA, Ricard Calvo; la presidenta del CEESC, Maria Rosa Monreal, i la tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelon…
El director general de la DGAIA, Ricard Calvo; la presidenta del CEESC, Maria Rosa Monreal, i la tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, en una jornada sobre joves estrangers no acompanyats, el 17 de novembre del 2016. (Horitzontal)

L'Ajuntament de Barcelona obrirà un centre residencial per a joves extutelats el primer trimestre del 2017

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona obrirà un centre amb vint places residencials per a joves vulnerables, la majoria dels quals seran extutelats, el primer trimestre del 2017. La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assenyalat aquest dijous que serà "un recurs municipal per a joves sense llar i especialment orientat a processos d'inserció formativa, laboral, d'intervenció socioeducativa i de salut en el cas que s'hagin de tractar addicions". L'equipament dependrà del Departament d'Atenció a Persones Vulnerables del consistori i té un pressupost anual aproximat de 500.000 euros. Ortiz ha assenyalat que actualment hi ha una quarantena de joves que es troben en una situació d'exclusió social greu i de desempara a Barcelona.

L'equipament que l'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa en els propers mesos està pensat per a joves que, més enllà de la seva situació legal, perden les ajudes que l'administració els oferia una vegada compleixen la majoria d'edat, però que encara no han fet el pas a l'autonomia per la manca de suport familiar i social o la falta ingressos econòmics. Es tracta d'un recurs per evitar que la situació de greu vulnerabilitat d'aquests joves es cronifiqui."El centre vol ser una ajuda per al procés de desenvolupament i maduració d'aquell jove que, amb 18 o 20 anys, es troba de cop que no es pot sostenir", ha afirmat Ortiz després d'inaugurar la jornada 'Infants i adolescents estrangers no acompanyats: Una realitat. Un repte. Un debat', que té lloc aquest dijous a Barcelona. El consistori ja ha decidit la ubicació del nou centre, però no l'especificarà per motius de privacitat dels joves. Un equip d'atenció socioeducativa especialitzat dirigirà el centre i treballarà amb els joves perquè assoleixin l'autonomia plena amb un treball d'inclusió adequat a les seves necessitats i dins la seva capacitat d'implicació. Els professionals també estaran en disposició per abordar els problemes de toxicomania que puguin tenir els menors o bé les situacions de manca d'hàbits de cura personal. Mentre els joves estiguin a l'equipament, entre tres mesos i un any, tindran cobertes les necessitats bàsiques i d'atenció social i es treballarà perquè puguin accedir als serveis normalitzats de la comunitat, tant en el camp de la salut, com la educació, cultura, esport i inserció sociolaboral. "El que volem és que aquests joves es relacionin amb la ciutat", ha afirmat Ortiz.Aquest equipament se sumarà al centre obert d'acollida per a menors no acompanyats que esnifen cola que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona preveuen obrir, com a molt tard, a principis del 2017. El 2016 ha incrementat l'arribada de menors no acompanyats a Catalunya, sobretot marroquins. Fins al setembre n'havien arribat 485 i la DGAIA preveu que a finals d'any ho hagin fet uns 700. Aquest serà el nombre més alt de l'última dècada, ha assenyalat el director general de la DGAIA, Ricard Calvo, durant la inauguració de la jornada. Aproximadament un 10% d'aquests joves són addictes a la cola.D'altra banda, Ortiz també ha reclamat "canvis urgents" a la Llei d'Estrangeria i ha demanat a la Generalitat fer-hi "front comú". Per a la tinenta d'alcalde de Drets Socials, la llei "dificulta" que els joves accedeixin a un contracte laboral. "No podem demanar-los que siguin autònoms i alhora posar-los tots els obstacles per treballar o accedir als recursos formatius".

Anar al contingut