L'Ajuntament de Barcelona multa amb quatre sancions de 315.000 euros tres entitats bancàries per tenir pisos buits

L'Ajuntament de Barcelona multa amb quatre sancions de 315.000 euros tres entitats bancàries per tenir pisos buits

L'Ajuntament de Barcelona multa amb quatre sancions de 315.000 euros tres entitats bancàries per tenir pisos buits

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, en una atenció als mitjans de comunicació, el 21 de novembre del 2016. (Horitzontal)

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, en una atenció als mitjans de comunicació, el 21 de novembre del 2016. (Horitzontal)

ACN Barcelona.-El regidor d'Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha anunciat que l'Ajuntament ha imposat quatre sancions de 315.000 cadascuna a tres entitats bancàries per tenir pisos buits. Es tracta de dos pisos al districte de Sant Martí, propietat de la Sareb, l'anomenat 'banc dolent', i dos a Nou Barris, del BBVA i del Santander. Aquests quatre expedients, que es van iniciar l'estiu del 2015, són els primers que arriben al final del procediment en aplicació de la Llei del Dret a l'Habitatge de Catalunya de 2007 després d'imposar als bancs una primera multa de 5.000 euros; una segona de 10.000 euros i una tercera de 15.000. Montaner també ha anunciat que canviaran el procediment sancionador per escurçar-lo uns sis mesos, de manera que els grans tenidors tindran ara un any aproximadament per corregir la situació d'un habitatge desocupat si volen evitar les multes més elevades.

"En el cas que s'incompleixi la llei, arribem fins al final", ha volgut deixar clar Montaner, que ha insistit que l'objectiu del consistori "no és recaptar diners amb multes", sinó "mobilitzar els pisos per posar-los a lloguer social o assequible". Els expedients que ara han culminat amb multes de 315.000 euros es van iniciar l'estiu de l'any passat, quan l'ajuntament va detectar que aquestes grans tenidores d'habitatge mantenien els pisos buits des de feia més de dos anys. Els bancs poden presentar ara al·legacions a les grans sancions imposades. La regidoria d'Habitatge ja ha avançat que una vegada hagi acabat aquest termini, i si es desestimen els arguments, els grans tenidors hauran de pagar la multa i que si cal, actuaran per la via executiva. Segons fonts de la regidoria, si tot i aquestes sancions els habitatges continuessin buits, el consistori podria recórrer a l'expropiació del pis, tot i que no s'imaginen a arribar a aquest extrem. Un procés sancionador més ràpid per mobilitzar els pisos buits Amb l'objectiu que els habitatges tinguin un ús social i davant la situació d'emergència residencial a la ciutat, el govern municipal de Barcelona ha decidit accelerar aquest procés sancionador. El consistori ha detectat que l'aplicació de tres multes coercitives prèvies a l'inici de l'expedient sancionador és massa llarg i que, a més, alguns grans tenidors les han pagades, però han mantingut els pisos buits. Per això, la regidora d'Habitatge, assessorada pels serveis jurídics municipals, escurça ara el procediment. Un cop es comprovi que fa dos anys que l'habitatge està buit, se'n declararà la utilització anòmala i, a partir d'aquest moment, s'iniciarà l'expedient amb una primera multa de 5.000 euros i, paral·lelament, s'obrirà el procés sancionador. Aquest canvi permetrà estalviar entre cinc i sis mesos de tramitacions. 207 expedients per tinença de pisos buitsL'Ajuntament de Barcelona té en aquests moments un total de 207 expedients oberts per tinença de pisos buits. D'aquests, 64 són procediments iniciats el 2015 i els altres 143 s'han obert al llarg de 2016. Dels 207 expedients, 56 es troben en tràmit de declaració d'utilització anòmala; tretze en primera multa, dels quals s'han recorregut deu; vuit estan en segona multa i se n'han recorregut cinc i dos en tercera multa, sense recursos presentats.Per tant, hi ha vuit expedients que no han estat recorreguts, quatre dels quals corresponen a les sancions incoades i els altres quatre corresponen a pisos que han estat cedits a l'Ajuntament i, per tant, se n'ha arxivat el procediment.