Foto de família de la Taula de Contractació Pública de l'Ajuntament de Barcelona encapçalada per l'alcaldessa, Ada Colau, el 24 d'oct…
Foto de família de la Taula de Contractació Pública de l'Ajuntament de Barcelona encapçalada per l'alcaldessa, Ada Colau, el 24 d'octubre del 2016 (horitzontal)

L'Ajuntament de Barcelona incorpora condicions socials per accedir a la contractació pública

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat conjuntament amb 18 entitats socials, sindicals i empresarials una guia per a la contractació pública que incorpora criteris socials, mediambientals i de gènere en les condicions per accedir a contractes. En concret, els plecs de clàusules inclouran requisits per reduir la importància de l'oferta econòmica en els concursos públics i per potenciar la protecció de les pimes, els drets laborals, l'economia cooperativa i social, el comerç just, la igualtat de gènere i el respecte a la diversitat funcional i el respecte a la conciliació. La mesura entrarà en vigor en uns sis o vuit mesos, però el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha apuntat que aquesta guia ja orientarà l'acció del govern municipal.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, han participat aquest dilluns en la presentació i constitució de la Taula de Contractació Pública de la capital catalana, on s'ha presentat la primera Guia de contractació pública social de Barcelona. Formen part d'aquesta taula divuit entitats entre sindicats, patronals i associacions ciutadanes, que han col·laborat en el debat i elaboració d'una guia que incorpora requisits socials per accedir a l'adjudicació de contractes públics. Pisarello ha recordat que l'Ajuntament inverteix 590 MEUR per any en matèria de contractació pública, i més de 1.000 milions si es té en compte el conjunt del grup municipal. En total hi ha 12.830 contractes fets pel consistori. La guia entrarà en vigor formalment amb un decret d'alcaldia, que estarà aprovat en sis o vuit mesos, però el tinent d'alcalde ha assegurat que començaran ja a aplicar-la. Colau ha celebrat que aquesta eina hagi pogut sortir del diàleg i participació de tots els agents econòmics i socials de la ciutat, i ha assegurat que és un "excel·lent punt de partida per millorar les condicions laborals a la ciutat, així com el bon govern", ja que estableix criteris de responsabilitat social, afavoreix la igualtat de gènere, i vetlla per la diversitat funcional, els salaris dignes i la contractació estable i la protecció de les pimes. També s'ha felicitat perquè Barcelona sigui "referent d'unes polítiques públiques que han de promoure la inclusió i la justícia social".Algunes de les mesures d'aquesta guia s'inclouran com a condicions especials d'execució, és a dir, com a obligacions contractuals que l'Ajuntament o una empresa pública ja predetermina en el plec de clàusules administratives o en el plec de condicions.Entre aquestes condicions obligatòries figuren, per exemple, que l'empresa contractista mantingui els salaris i les condicions laborals sectorials; que l'empresari presenti un pla d'igualtat de gènere i que vetlli per la conciliació familiar, o que l'empresa compleixi amb el requisit que com a mínim el 2% de la seva plantilla siguin persones amb discapacitat. L'Ajuntament també pagarà directament al subcontractista en cas de morositat del contractista principal. Altres condicions, tot i no s'estableixin de forma obligatòria prèviament, s'articulen com a criteris d'adjudicació que puntuen a l'hora d'escollir l'empresa guanyadora del contracte, com l'estabilitat de la plantilla o que l'empresa pagui uns salaris per sobre del conveni laboral corresponent. Tant les condicions especials d'execució com els criteris d'adjudicació pretenen provocar un canvi cultural en els sectors empresarials i professionals i esdevenir una veritable eina de política fiscal que contribueixi a lluitar contra la precarització del mercat laboral.

Anar al contingut